EB 2016

Szégyenletes és megalázó: üti-vágja Rooney-ékat az angol sajtó

A szakújságírók Anglia futballtörténetének legnagyobb kudarcaként jellemzik az Izlandtól elszenvedett 2-1-es vereséget.

A brit szakújságírók egyöntetűen Anglia futballtörténetének legnagyobb kudarcaként jellemzik a franciaországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Izlandtól elszenvedett hétfő esti 2-1-es vereséget.

A szigetországi média nem fogta vissza magát kedden, a szalagcímek szerint a vereség nemcsak “szégyenletes”, hanem egyenesen “megalázó”. Tudósításában több szakíró is párhuzamot vont az 1950-es világbajnoksággal, amelyen Anglia bombameglepetésre 1-0-ra kikapott az Egyesült Államok csapatától, de a nizzai eredményt a legtöbben még ennél is katasztrofálisabbnak tartják.

– Ez Anglia történetének legmegalázóbb éjszakája volt a nemzetközi porondon. Sokkal rosszabb, mint az 1950-es vereség Belo Horizontéban – írta Paul Hayward a The Telegraph-ban. – A nizzai kudarc sokkal nagyobb trauma, mert abban a korszakban jött, amikor a Premier League már globális iparág.

A The Guardian szakírója, Daniel Taylor ugyancsak az 1950-es vereséghez hasonlította a hétfőit és úgy vélte: ezek után alaposan megkérdőjelezhető, hogy Anglia még mindig a nagyágyúk közé sorolandó-e a világ futballjában.

A Daily Mail újságírója, Martin Samuel földrengésként jellemezte a kudarcot, és szerinte Roy Hodgsont valószínűleg már azután meneszteni kellett volna a szövetségi kapitányi posztról, hogy a csapat már a csoportszakaszt követően búcsúzott a 2014-es világbajnokságtól.

– Micsoda elvesztegetett idő volt ez az elmúlt két év. – fogalmazott. – Hodgson két éve sem volt a megfelelő ember a posztra, és most sem az.

Miközben a szövetségi kapitányt azért kritizálták, mert nem volt tiszta, átlátható terve a tornára, nem találta a legerősebb összeállítást és azt, hogy hogyan is játsszon a csapata, a játékosokat és az angol Premier League-et körülvevő légkört is sokan bírálják.

– Az ország azért nem tud kapcsolódni a játékosokhoz, azért nem érez velük együtt, mert túl sok az ego. – írta Ian Herbert a The Independent című lapban. – Túl híresek, túl fontosak, túl gazdagok, túlságosan is hatalmasak… Ez a mostani angol válogatott.

Hasonló véleményen van Phil McNulty, a BBC vezető szakírója is.

– A végső felelősség a szövetségi kapitányé, de azt látni kell, hogy több játékosa is alaposan cserbenhagyta. Többen ennél sokkal többre képesek – írta McNulty, aki hozzátette: Hodgson viszi el a balhét, s lemondásával már meg is fizette a kudarc árát, de a jól fizetett Premier League-játékosok sem kerülhetik el a kritikát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik