EB 2016

Folytassa, Király, folytassa, Gera! Vagy mégse?

A két veterán klasszis még nem nyilatkozott arról, játszana-e a vb-selejtezőkön is a Storck-csapatban, az általunk megkérdezett szakértők véleménye eltér a kérdésben.

A magyar válogatott legjobb teljesítményt nyújtó játékosai között szerepelt az Európa-bajnokságon Király Gábor és Gera Zoltán, a statisztikai mutatók alapján a mezőnyjátékosok közül Gerát csak Dzsudzsák Balázs előzte meg, Király pedig az egész kontinenst meghódította védéseivel (és egyéniségével). Ha közfelkiáltással szavaztatnák a szurkolókat, a többség alighanem amellett voksolna, hogy a két magyar klasszis továbbra is játsszon a válogatottban.
A vb-selejtezőkig csak pár hónap van hátra, gyökeres átalakítás egyelőre nem várható a keretben, ugyanakkor egyelőre sem Király, sem Gera nem nyilatkozott arról, mik a terveik a nemzeti csapattal kapcsolatban. Tekitve, hogy a kapus negyvenedik évét tölti, a középpályás pedig 37 esztendős, természetesen nagy kérdés, meddig számíthat rájuk a szövetségi kapitány – illetve, hogy számít-e rájuk a jövő csapatának építésekor.

A szellemiség számít, nem a kor

A Rangadó által megkérdezett két szakember nem teljesen egyformán látja a kérdést. Sallói István, a válogatott előző menedzsmentjének tagjaként (is) bevallottan elfogult a két játékossal és szeretné őket még a pályán látni.
– Ez nem életkor kérdése, a válogatottban a legjobbaknak kell szerepelniük. Aki olyan teljesítményt nyújt, ami hasznára van a csapatnak, azt használni kell. A szellemiség is fontos, amit ez a két játékos képvisel, ettől lett ugyanis igazán erős a válogatott. És ha júniusban tudták segíteni a csapatot, nem látom be, három hónap múlva miért ne tudnák. Az más kérdés, hogy mennyi időre terveznek, de ha fél évig segítenek, akkor addig, ha egy évig, akkor addig kell hívni őket – jelentette ki Sallói.

Bernd Storck többször elmondta, a munka és a csapatépítés folyamatos, ebbe pedig elvileg a változások is beletartoznak, Sallói szerint azonban vannak fontosabb szempontok is, amikor a keret összetételéről beszélünk.
— Szerintem nem kell gyökeresen belenyúlni a csapatba. Mi nem a jövő csapatát akarjuk építeni, hanem jól akarunk szerepelni a következő sorozatban is. Nem szabad elengedni a vb-selejtezőt, hiszen nem rossz a csoportbeosztásunk, partiban lehetünk a portugálokkal és Svájccal, akár a bravúr is benne lehet. De most nincs idő kísérletezni, a legjobbaknak kell játszaniuk. Aztán persze, ha lesznek Geráéknál jobbak, akik jobb teljesítményt tudnak majd letenni, akkor úgyis ők következnek, de a szövetségi kaptánynak ezt a feladatot is szakmai szempontok szerint kell megoldania.

Gera pótolhatatlan, de…

Hegedűs Henrik, az Origo szakírója, az MTVA Eb-közvetítéseinek állandó szakértője viszont úgy látja, kapus poszton eljöhet a váltás ideje. Gera Zoltán ugyanakkor nehezen pótolható, de ha máshogy nem, a szerkezet átalakításával erre is fel kell készülnie a kapitánynak.
– Ha már a következő világbajnokságra készülünk, azon Király Gabinak már valószínűleg nem lesz szerepe, ezért az ő posztján váltani lehet. Természetesen úgy, hogy ő is ott marad a csapat körül, tagja lehet a stábnak, de kapus poszton nem állunk rosszul, és a jövő fontosabb, mint a múlt. Vannak jelöltek Király utódjának, Megyeri Balázs is új csapatba került, várhatóan védeni is fog, az Eb-keret két fiatalabb kapusa is bevetésre kész – elemez Hegedűs Henrik.

– Gera Zoltán esete bonyolultabb, mert ő ebben a csapatban, ebben a szerkezetben még hasznos lehet egy ideig, ha már a 2018-as vb-ig nem is játszik. Ő a legintelligensebb magyar játékos, akinek a jelenlegi taktikában központi szerepe van, emellett, láthattuk a magyar csapatról készült filmben, afféle igazi tanár az öltözőben is. Ráadásul nincs igazán helyettese, mert egyszerre mélységi irányító és a legjobb labdaszerzőnk volt ezen az Eb-n, ugyanerre nincs másik magyar játékos. Tőzsér Dániel alapvetően nem lenne rossz választás, de ő az ütközésben, labdaszerzésben kevésbé erős, kevesebb párharcot fog nyerni.
– Gera tehát nem pótolható, lehet, hogy inkább a csapat szerkezetét kell kicsit átalakítani, más rendszert kipróbálni. Ha tippelnem kellene, azt mondanám: Király Gábor visszavonul a válogatottól, Gerát pedig meggyőzik, hogy egy ideig még játsszon a csapatban és legyen ott a selejtezősorozat elején – fűzte hozzá a véleményéhez Hegedűs Henrik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik