EB 2016

Az izlandi keretszűkítés megdöbbentő története

Így választotta ki Lagerbäck az Eb-keretet, avagy: belőlük választotta ki a kapitány az izlandi csodatevőket.

Gissur Simonarson izlandi újságíró meglehetősen érdekes, és természetesen nem túl komoly statisztikát tett közzé a Twitteren arról, hogyan sikerült Lars Lagerbäcknek kiválasztania azt a 23 fős izlandi keretet, amely a jelenlegi Európa-bajnokságon csodát csodára halmoz.

Izland teljes lakossága 332 529 fő. Ebből 165 429-en vannak a lányok, akikre sajnos nem számíthatott Lagerbäck az Eb-n. A 18 év alattiak és a 35 év felettiek is kilőve, ezáltal pedig 122 859 izlandira sem számíthatott a kapitány. Szintén az északiak esélyét csökkentette volna például Anglia ellen, ha túlsúlyos emberek próbálják megakadályozni Kane-t és Rooney-t, márpedig belőlük 22 136-an vannak Izlandon. „Nem sokan maradtunk” – vakarhatta a fejét Lagerbäck a keretszűkítés ezen szakaszánál.

A svéd csodatevő egyre nagyobb gondba került, miután konstatálta, hogy vannak emberek, akiknek maradniuk kell vadászni a bálnákra, figyelni a földrengésre, a vulkán kitörésre, pásztorkodásra, illetve sajnos a vak és beteg emberekre sem számíthat, már-már alig maradt ember, akik számításba jöhettek volna egy kis focira. Kórházi dolgozók, rendőrök, tűzoltók otthon maradnak.

De Lagerbäck nem adta fel, hiszen maradt még 8815 ember Izlandon! „Megoldjuk”- gondolhatta a kapitány. Csakhogy ezekből az emberekből 8781-en szurkolók a stadionban, így maradt 34 kis izlandi hős. Közülük kettőt elvitt magával doktornak és fizioterapeutának, kettőt masszőrnek és vízhordónak, hét fő pedig a csapat körüli dolgokat menedzselte.

A maradék 23 fő? Döntetlent játszott Portugáliával, a magyarokkal, valamint megverte Ausztriát és Angliát. És vajon hol van még a mese vége?

Olvasói sztorik