EB 2016

Ahogy sejteni lehetett: alaposan megszívtuk a csoportelsőséggel

Az F-jelű négyesben mögöttünk végző Izland és Portugália a negyeddöntőt várja, mi viszont kikaptuk a belgákat. Vajon versenyben lennénk, ha másként alakulnak az ágak?

Jaj, csak nehogy csoportelsők legyünk! – ezzel a címmelírtunk cikket négy nappal a portugálok elleni összecsapás előtt. Azt ugyanis tudni lehetett, hogy az F-csoport győztese biztosan az E-csoport második helyezettjével találkozik. Majdhogynem borítékolható volt az is, ez utóbbi pozíció a belga válogatotté lesz, vagyis – a portugálok elleni 3-3-as eredménnyel – a világranglista második helyezettje jutott a Storck-együttesnek.

Utólag könnyű okosnak lenni, ugyanakkor minden bizonnyal kijelenthető: Belgiummal járt a legrosszabbul a válogatott – már csak annak tükrében is, hogy a nyolcaddöntőben a csoportharmadik Portugália búcsúztatta Horvátországot, az izlandi csoda pedig hétfő este az angolok legyőzésével íródik tovább.

Ha múlt szerdán vereséget szenved a magyar csapat Ronaldóék ellen, mi játszottunk volna a horvátokkal, ha pedig nincs az utolsó pillanatban elért izlandi gól és győzelem Ausztriával szemben, a portugálok elleni vereség második helyet jelent. Ez esetben tegnap este Geráék csaptak volna össze az angolokkal…

Tudjuk persze, túl sok a feltételes mód (ha, ha, ha…), viszont is az tény, amíg Izland a FIFA-világranglistán 11. Angliával, Portugália pedig a 27. Horvátországgal mérkőzött, addig a bennünket „felnégyelő” Belgium a második.

– Persze, bennem is van némi hiányérzet amiatt, hogy így alakult a nyolcaddöntő – kezdte a Rangadó.hu kérdésére válaszolva a korábbi válogatott Lipcsei Péter. – Bár a horvát együttes is nagyon erős, biztos, hogy mi találkoztunk a legjobb riválissal, úgy érzem, Belgium be is sétál a döntőbe. Utólag, az eredmények ismeretében kijelenthető, jobb lett volna, ha a horvátokkal vagy az angolokkal találkozunk, de ilyen a sorsolás. Egy rossz szavunk sem lehet amiatt, hogy a magyar edzői stáb nem taktikázott a portugálok ellen…

A Ferencváros második csapatát felkészítő szakember egyébiránt biztos volt az osztrákok elleni győzelemben, az Izland és a Portugália elleni játék ugyanakkor kellemes meglepetést jelentett számára. – Sokat beszéltem Gera Zolival és Nagy Ádámmal, tudtam, hogy jó erőben lesz a magyar válogatott. Az első Eb-meccsünket pedig olyan várakozás előzte meg, hogy sejtettem, sikerre vezet a hatalmas lendület. Összességében nagyon tetszett a csapatunk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik