EB 2016

Búcsúzott a címvédő Spanyolország

Az olaszok teljesen megérdemelten nyertek 2-0-ra, így visszavágtak a négy évvel ezelőtti döntőben elszenvedett súlyos vereségért.
Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Olaszország-Spanyolország 2-0 (1-0)
Stade de France – Saint-Denis. Játékvezető: Cakir (török)
Olaszország: Buffon – Florenzi (Darmian, 84.), Barzagli, Chiellini, Bonucci, De Sciglio – Parolo, De Rossi (Thiago Motta, 54.), Giaccherini – Éder (Insigne, 82.), Pellé. Szövetségi kapitány: Antonio Conte.
Spanyolország: De Gea – Juanfran, Piqué, S. Ramos, Alba – Busquets, Fabregas, Iniesta – David Silva, Nolito (Aduriz, a szünetben)(Pedro, 82.), Morata (Vazquez, 70.) . Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.
Gólszerzők: Chiellini (33.), Pellé (91.)

Hétfőn délután rendezték az Európa-bajnokság egyik legjobban várt nyolcaddöntőjét, az Olaszország-Spanyolország találkozót. Érdekesség, hogy ez a két válogatott játszotta a négy évvel ezelőtti kontinensviadal fináléját, az olaszoknak tehát volt miért visszavágniuk.

Az olaszok kezdték jobban a mérkőzést, a kilencedik percben Pellé közeli fejesét De Gea hatalmas bravúrral tolta szögletre. Nem sokkal később Giaccherini ollózásánál újabb óriási védést mutatott be a spanyol hálóőr, igaz közben a játékvezető szabálytalanság miatt már kifele ítélt szabadrúgást. Az első spanyol lövésre a 20. percig kellett várni, de Fabregas próbálkozását blokkolták az olasz védők.

A félidő derekán a kisebb mezőnyfölényben futballozó Olaszország került ismét helyzetbe, Éder beadására Parolo érkezett jól a hosszú oldalon, de fejese elkerülte De Gea kapuját. Az olaszok egyáltalán nem ijedtek meg a címvédőtől, nem álltak be védekezni, ráadásul veszélyesebbek is voltak, mint ellenfelük. Ennek eredményeképpen a 29. percben újabb ordító helyzet maradt ki: a támadáshoz jó ütemben felfutó De Sciglio élesen belőtt labdáját Sergio Ramos sípcsonttal találta el, a borzasztóan eltalált felszabadítás pedig csak centikkel ment mellé.

A 33. percben aztán góllá érett az olasz fölény: Éder közeli, életerős szabadrúgását De Gea bravúrral még védeni tudta, de a kipattanót Chiellini a kapuba piszkálta. (1-0)

A játékrész utolsó pillanataiban növelhette volna előnyét az olasz válogatott, Giaccherini jól tört be a tizenhatoson belülre, 15 méterről aztán lövésre vállalkozott, De Gea azonban kiszedte a felső sarokba tartó bombát. A spanyol kapus hatalmas bravúrral mentette meg ismét csapatát a góltól.

Rögtön a második félidő elején a spanyolok addigi legnagyobb helyzete maradt ki: Morata 5 méterről fejelhetett kapura Iniesta szöglete után, de a spanyol támadó pontosan Buffon kezei közé bólintotta a játékszert. Az 55. percben nagy bajba kerülhettek volna a spanyolok, Éder ziccerénél megint De Gea bravúrjára volt szüksége a címvédőnek.

Az olaszok továbbra is sokkal veszélyesebben játszottak, a 63. minutumban újfent a spanyol hálóőrnek kellett jól közbeavatkoznia, a spanyol csapat nem tudott mit kezdeni a betonbiztos olasz védelemmel, ötlet és lendület nélkül futballozott Spanyolország.

Az utolsó húsz percre aztán ritmust váltottak a spanyolok, előbb Ramos és Aduriz fejese kerülte el az olasz kaput, majd Iniesta és Piqué lövését tolta szögletre Buffon. Meleg perceket éltek át az olaszok a 70. és 80. perc között.

A rendes játékidő utolsó percében egy felívelt szabadrúgás után Piqué nagy helyzeténél Buffon védett bravúrral, és őrizte meg az olaszok számára az egygólos vezetést. A szöglet utáni kontrából az olaszok bevitték a kegyelemdöfést: csodaszép támadás végén Pellé bombázott közelről a kapuba, Olaszország pedig teljesen megérdemelten búcsúztatta a címvédőt, és jutott a negyeddöntőbe, ahol a világbajnok Németországgal találkozik.

– Az olaszoktól nem vártam mást, tudtam, ha már rúgnak egy gólt, akkor nem kapnak kezdte értékelését a Honvéd korábbi vezetőedzője, a Rangadó.hu szakértője, Szurgent Lajos. – Buffont és az olasz védelmet nagyon nehéz átjátszani. Az olasz játékosok a gól után is rakkoltak, mentek, nem álltak vissza. A spanyolok pedig nem találták erre az ellenszert, és igazából szomorú is lettem volna, ha ezen a meccsen kiegyenlítettek volna. Úgy tűnik, hogy lejárt ennek a tili-tolizós futballnak az ideje, és azt sem értem, hogy miért Del Bosque ül még mindig a kispadon, ráadásul nem visz ki két olyan csatárt, mint Torres és Costa. Ezt hogyan gondolta? Meg is látszott a spanyolokon, akiknek jóformán helyzetük sem akadt, csalódást keltő teljesítményt nyújtottak

Olvasói sztorik