EB 2016

Meglett a román leégés első áldozata

Távozott Iordanescu a válogatott éléről.

Anghel Iordanescu lemondott a román válogatott szövetségi kapitányi posztjáról hétfőn.

A románok a Franciaországban zajló Európa-bajnokságon egy döntetlennel és két vereséggel az A csoport negyedik helyén végeztek, így nem jutottak a 16 közé.

Razvan Burleanu, a román szövetség (FRF) elnöke hétfőn elmondta, hogy elfogadták Iordanescu döntését, és közös megegyezéssel bontanak vele szerződést. A 66 éves edző tavalyelőtt vette át ismét a válogatottat, amelynek harmadik alkalommal volt a szövetségi kapitánya.

Iordanescu 2006 és 2014 között nem dolgozott a labdarúgásban, mert a kétkamarás parlament felső háza, a szenátus tagja lett. A román válogatott az első kapitányi időszakában (1993-1998) érte el története legjobb eredményeit, ugyanis 1994-ben negyeddöntős, 1998-ban nyolcaddöntős volt a világbajnokságon, és az 1996-os Európa-bajnokságra is kijutott. Miután az 1994-es tornán 3-2-re legyőzték Argentínát, Iordanescut a hadsereg ezredesévé léptették elő.

A románok gyenge szereplése miatt a tapasztalt szakvezető múlt hétfőn halálos fenyegetést is kapott. Bukarestben bekísértek a rendőrségre egy férfit, aki a segélyhívó számra telefonálva azt közölte, hogy ki fogja végezni őt.

Burleanu elmondta, hogy az új szövetségi kapitányt hamarosan bemutatják, és elárulta, hogy a Steaua Bucuresti és Szaúd-Arábia válogatottjának korábbi edzője, Cosmin Olaroiu visszautasította a felkérésüket.

– Olyan trénert szeretnénk, aki több mint tíz éves, magas szinten szerzett tapasztalattal rendelkezik. Olyat, aki már nyert trófeákat, és képes kijuttatni a nemzeti csapatunkat a 2018-as oroszországi világbajnokságra – mondta Burleanu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik