EB 2016

Már a 16 között összecsapnak a legutóbbi döntősök

Hétfő délután a spanyolok az olaszokkal találkoznak a nyolcaddöntőben.

A franciaországi Európa-bajnokságon már a legjobb 16 között szembekerül egymással a legutóbbi torna két döntőse, a címvédő spanyol, valamint az olasz válogatott. Hétfői mérkőzésük a nyolcaddöntő legkiemelkedőbb párharca.

Négy éve, a kijevi fináléban a spanyolok 4-0-ra nyertek egy rendkívül egyoldalú meccsen, így az olaszoknak van miért visszavágniuk.

A mostani torna csoportkörében mindkét gárda vegyes teljesítményt nyújtott. A spanyolok jól kezdtek, de aztán 2-1-re kikaptak a horvátoktól, így csak csoport-másodikként jutottak tovább, s ennek köszönhető, hogy már most összekerültek az olaszokkal.

A leginkább tapasztalt játékosokra építő olaszokat sokan leírták a rajt előtt, ennek fényében meglepetésként hatott, hogy mindjárt az első meccsükön 2-0-ra megverték a titkos favoritnak tartott belgákat, majd már a második mérkőzésükön – a svédek elleni 1-0-lal – biztosították a csoport-elsőségüket. Később 1-0-ra kikaptak az írektől.

„Ugyanarra a lelkes hozzáállásra lesz szükségünk a spanyolok ellen, mint korábban a belgák ellen, akik ugyancsak erősebbnek tűntek nálunk” – mondta a hétfői összecsapás előtt Antonio Conte, az olaszok szövetségi kapitánya.

Amíg az olaszok védelmét többen a legjobbnak tartják az egész mezőnyben, addig a spanyolok hátsó alakzata nyomás alatt képes meginogni. Igaz, elöl van egy Alvaro Moratájuk, aki eddig háromszor volt eredményes, s ezzel a walesi Gareth Bale-lel a góllövőlista élén áll.

Conte rendszerint változtatott csapata összetételén a csoportkör alatt, spanyol kollégája, Vicente Del Bosque viszont sok kritikát kapott amiatt, hogy gyakorlatilag ugyanazt az együttes küldte pályára mind a három mérkőzésen.

„Elfogadom a bírálatot, együtt jár a munkámmal. Ezzel együtt ha változtattam volna, és szintén kikapunk, akkor mindenki azt mondaná: miért változtattam azon, ami működött? Nem volt okom változtatni” – mondta ezzel kapcsolatban a szakember.

A spanyolok rekordot jelentően sorozatban harmadszor nyerhetik meg az Európa-bajnokságot.

A nyolcaddöntő rangadója hétfőn 18 órakor kezdődik a párizsi Stade de France-ban, a játékvezető a török Cüneyt Cakir lesz. A párharc továbbjutója Németországgal vagy Szlovákiával találkozik a negyeddöntőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik