EB 2016

Angol rutinmunka vagy izlandi meglepetés?

Lagerbäck kapitány még veretlen az angolok ellen.

Az angolok számára rutinmunkának tűnhet a további, nagyobb csaták előtt, a rivális izlandiak ugyanakkor történetük legnagyobb meccsére készülnek a hétfői nyolcaddöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon, s éppen ezért a nizzai találkozó igazán érdekesnek ígérkezik.

Az angol játékosok és a szurkolók nagyon örültek, amikor Arnor Ingvi Traustason az osztrákok elleni csoportmeccs ráadásában, a 94. percben megszerezte a 2-1-es győzelmet jelentő gólt, ez ugyanis azt jelentette, hogy nem Portugáliával, hanem Izlanddal találkoznak majd a kieséses szakasz első körében. Miután azonban lecsillapodtak a kedélyek, az angol edzői stábnak el kellett kezdenie felkészíteni a csapatot arra, hogy egyáltalán nem lesz könnyű dolga, ha be akar jutni a negyeddöntőbe.

Az Európa-bajnoki újonc izlandiak már azzal alaposan túlteljesítették az előzetes várakozásokat, hogy a magyarok mögött másodikként továbbjutottak a négyesükből, így az angolok ellen semmi veszítenivalójuk nem lesz, felszabadultan játszhatnak. „Készülünk az angolok elleni találkozóra, nem akarunk elveszni az ünneplésben” – mondta ugyanakkor Elmar Bjarnason, az északi válogatott középpályása.

Az izlandi csapatnak a svéd Lars Lagerbäck személyében tapasztalt szövetségi kapitánya van, aki bizakodva várja a hétfői összecsapást. „Svéd kapitányként hatszor játszottam az angolokkal és egyszer sem kaptam ki” – mondta a két győzelemről és négy döntetlenről.

Anglia, bár mindhárom csoportmeccsén fölényben játszott, a Wales elleni győzelem mellett kétszer csak döntetlent ért el, ráadásul a szlovákok ellen gólt sem sikerült szereznie. Roy Hodgson szövetségi kapitány várhatóan visszanyúl ahhoz a csapathoz, amellyel a tornát kezdte, kivéve, hogy Raheem Sterling helyett valószínűleg Daniel Sturridge kezd majd. Amennyiben a csapatkapitány Wayne Rooney is pályára lép, utoléri a válogatottsági örökranglista második helyén David Beckhamet, aki ugyancsak 115-szor szerepelt a nemzeti együttesben. A rangsor élén Peter Shilton áll 125 válogatottsággal.

Az Anglia–Izland találkozó, az utolsó nyolcaddöntős mérkőzés hétfőn 21 órakor kezdődik Nizzában. A játékvezető a szlovén Damir Skomina lesz.

Olvasói sztorik