EB 2016

Folytatódik az izlandi csoda! Anglia búcsúzott az Eb-ről

Nagy meglepetésre Izland jutott tovább a nyolcaddöntőből a gyengén játszó angolok ellen.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Anglia–Izland 1-2 (1-2)
Stade De Nice, Nizza. Játékvezető: Skomina (szlovén)
Anglia: Hart – Walker, Smalling, Cahill, Rose – Dier (Wilshere, a szünetben), Alli, Rooney (Rashford, 87.) – Sterling (Vardy, 60.), Sturridge, Kane. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Izland: Halldórsson – Saevarsson, Árnason, Sigurdsson, Skúlason – Gudmundsson, Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (E. Bjarnason, 77.), Bödvarsson (Traustason, 89.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck
Gólszerzők: Rooney (tizenegyesből 4.), illetve Sigurdsson (6.), Sigthórsson (18.)

A nyolcaddöntők utolsó párosítását rendezték hétfő este Anglia és Izland részvételével. Előzetesen egyértelműen a „háromoroszlánosok” voltak a favoritok a magyarok csoportellenfelével szemben. Hodgson ezúttal csak a kispadra jelölte a Premier League gólkirályát, Jamie Vardyt, és Harry Kane kezdett ékként.

Mozgalmasan kezdődött a találkozó, hiszen rögtön a 4. percben tizenegyeshez jutottak az angolok, amit az a Wayne Rooney váltott gólra, aki utolérte a válogatottsági örökranglista második helyén David Beckhamet a 115 fellépésével (1-0). Az öröm nem tartott sokáig, egészen pontosan 34 másodperc múlva érkezett az izlandi válasz Sigurdsson révén (1-1). A gyors egyenlítés után nem tudott felpörögni Anglia, és nagy helyzetek helyett csak veszélytelen lövések jellemezték a játékát. A 18. percben aztán jött az, amire senki nem számított, Sigthórson lőtt 14 méterről az angol védők gyűrűjében, Hart pedig alaposan benézte a bal alsóba tartó lövést (1-2). Meddő fölény következett az első félidő maradék perceiben az angolok részéről, de ez nagyon kevésnek bizonyult egy újabb gólhoz. Kane és Rooney is próbálkozott lövéssel, de összességében nagyon gyenge angol támadójátékot láttunk ebben az időszakban.

A második játékrész sem angol rohamokkal kezdődött, sőt az 58. percben egy hajszál választotta el az északiakat a harmadiktól, de Sigurdsson ötméteres ollózása Hartot találta meg. Azt gondolta az ember, hogy majd talán ez a veszélyeztetés felébreszti az angolokat, és magasabb fokozatra kapcsolnak, de nem így történt. Ötlettelen, langyos, elképzelés nélküli támadójátékot produkáltak Rooneyék. Hiába cserélte be Hodgson Vardyt és Rashfordot is, egyikük sem tudta megélénkíteni az angolok előrejátékát, sőt még az izlandiak vezettek veszélyesebb kontrákat. Az állás nem változott a lefújásig, így szégyenszemre kiestek az angolok a sokkal esélytelenebbnek vélt ellenfelükkel szemben. Izland pedig tovább menetel, és a házigazda franciák ellen folytatja a negyeddöntőben.

https://www.youtube.com/watch?v=vtt_6vckYrA

Olvasói sztorik