EB 2016

Négygólos vereséggel esett ki a magyar csapat

A magyar válogatott vasárnap 21 órától Toulouse-ban játszotta Európa-bajnoki nyolcaddöntőjét Belgium ellen. A meccsről élő szöveges beszámolóban tudósítottunk.
Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Magyarország–Belgium 0-4 (0-1)
Toulouse, 28 921 néző. Játékvezető: Mazic (szerb)
Magyarország: Király – Lang, Juhász (Böde, 79.), Guzmics, Kádár – Gera (Elek Á., a szünetben) – Lovrencsics, Pintér Á. (Nikolics, 75.), Nagy Á., Dzsudzsák – Szalai. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Nainggolan – Mertens (Carrasco, 70.), De Bruyne, Hazard (Fellaini, 81.) – Lukaku (Batshuayi, 76.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerzők: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), Hazard (80.), Carrasco (91.)

A Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, az MTK edzője értékelte a látottakat. Véleményét ide kattintvaolvashatják!

Köszönjük figyelmüket.

Vége, 0-4. Kiestünk.

90. perc: Elek Ákos lövését is kiütötte Courtois, úgyhogy nem sikerült megszerezni a becsületgólt, ráadászl Carrasco belőtte a negyediket a belgáknak (0-4).

83. perc: Szalai közeli lövése a kapusról ment ki, majd a szöglet utáni próbálkozást Courtois megfogta.

78. perc: a szöglet után Eden Hazard saját magát szöktette, tökéletes beadását Batshuayi lőtte a hálóba, majd egy perccel később Hazard is betalált (0-3).

77. perc: Carrasco közeli próbálkozását Kádár és Király szögletre mentette.

75. perc: Pintér Ádám helyett Nikolics Nemanja.

68. perc: egy szabadrúgás után Juhász Roland lövése elsuhant a hosszú oldali kapufa mellett.

66. perc: Pintér Ádám távoli lövését Courtois piszkálta a keresztléc fölé.

61. perc: Elek Ákos kapta az Európa-bajnokság történetének 1000. sárga lapját.

59. perc: Lukaku veszélyeztetett, de közelről fölé ment a labdája.

53. perc: Szalai fejeséből szöglet lett, mert Alderweireld nagyot mentett. Az utóbbi percben kezd éledezni a magyar csapat!

https://www.youtube.com/watch?v=nEJidv5siXQ

50. perc: Szalai Ádám lőtt kisodródva,de sajnos nem találta el a kaput.

46. perc: elkezdődött a második félidő, Eden Hazard veszélyes lövését Király szögletre ütötte.

https://www.youtube.com/watch?v=yA_LT6ikW24

Gera Zoltán lejön, a második félidőt már Elek Ákos kezdi a helyén.

A mostani kontinenstornán még egy csapat sem próbálkozott ennyi (16) kapura lövéssel egy félidő alatt, mint most a belga.

A belgák 16, a magyarok 6 alkalommal lőttek kapura, ezek közül 8 belga és 2 magyar kísérlet találta el a kaput. A labdabirtoklás 57-43% ide.

A legtöbbszörös válogatott futballisták rangsora (a június 26-i állapot szerint):
1. Király Gábor (1998-) 107 alkalommal

2. Bozsik József (1947-1962) 101

3. Juhász Roland (2004-) 94

4. Gera Zoltán (2002-) 93

5. Fazekas László (1968-1983) 92

6. Grosics Gyula (1947-1962) 86

7. Puskás Ferenc (1945-1956) 85

8. Garaba Imre (1980-1991) és Dzsudzsák Balázs (2007-) 82-82

10. Mátrai Sándor (1956-1967) 81

A játék képe alapján az első félidőt követően több góllal is vezethetne a magyarnál sokkal gyorsabb belga csapat, amelynek több nagy lehetősége is volt.

A szünetben 0-1 az állás.

42. perc: Mertens elképesztően nagy helyzetbe került, de Király tökéletesen védett. Egy ideig még ezután sem szabadult fel a kapu, de végül sikerült szögletre menteni.

41. perc: Dzsudzsák távoli, lapos lövése centikkel ment el a kapufa mellett.

38. perc: egy újabb gyors belga ellenakció végén De Bruyne lövését fogta Király. Egy perccel később a túloldalon Lovrencsics lőtt a keresztléc fölé.

Lehet, hogy csere lesz, mert Király Gábor nagyon megütötte a kezét a védés során.

35. perc: De Bruyne szabadrúgását Király óriási bravúrral a keresztlécre tolta.

34. perc: Kádár Tamás szabálytalankodott a tizenhatos vonala közelében Mertnes-szel szemben, sárga lap.

26. perc: Mertens lapos, veszélyes beadását Király lefülelte.

24. perc: Dzsudzsák Balázs nem valami erős, távoli lövését védte vetődve Courtois.

22. perc: némileg kiegyenlítettebb lett a játék, de még mindig a belgák vannak fölényben.

Belgium 2000 óta először szerzett gólt az első félidőben Európa-bajnokságon.

15. perc: egy újabb villámgyors belga kontra végén De Bruyne lövését védte Király.

10. perc: Kevin De Bruyne szabadrúgása után a magyarok érthetetlenül lemaradtak két belgáról is, közülük Toby Alderweireld fejelt zavartalanul a hálóba (0-1).

7. perc: Király Gábor védte vetődve De Bruyne lövését.

6. perc: felpörögtek az események, előbb Lovrencsics Gergő, majd kétszer Romelu Lukaku veszélyeztetett, és megvolt az első belga szöglet is.

5. perc: Kevin De Bruyne lőtt a keresztléc fölé, ez volt a meccs első kapura lövési kísérlete.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés.

Hajdú B. István közölte, hogy halálosan nyugodt. Az M4 kommentátora azt mondta, azért nem izgul, mert korábban a magyar csapatok mindig magukat verték meg, de most, ennél a magyar válogatottnál ettől nem kell tartani. De az persze benne van a pakliban, hogy a jobb erőkből álló belga csapattól kikapunk. Most ennél jobb csapatot nem tudunk kiállítani – mondta Hajdú B.

Kleinheisler combizma meghúzódott, ezen a találkozón csereként sem léphet pályára.

https://www.youtube.com/watch?v=-SzZZJ8PrAQ

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés előtt az M4 televíziónak adott interjúban elmondta, meccsről-meccsre jobb lett a csapata. Kifejtette: félelem nélkül kell játszanunk, a kapu elé ívelt labdákat pedig értékesítenünk.

Már nyertünk is, ha megnézzük, hogy mi történik Magyarországon és ha megnézzük a szurkolók örömét – tette hozzá a kapitány a meccs előtt.

Budapesten és országszerte több ezer kisebb-nagyobb vendéglátóipari egység megtelt a közös meccsnézésekre, a fővárosban a legnagyobb tömeg ezúttal is a Szent István Bazilika előtt, a közeli Erzsébet téren, valamint a Margitszigeten a MAC-stadionban van.

Kleinheisler László megsérült a bemelegítés során, ezért Pintér Ádám került a helyére a kezdőben.

A bemelegítés előtt a szokásoknak megfelelően öltönyben sétáltak a pályára a csapatok. Király Gábor régi ismerősként köszöntötte Marc Wilmots belga kapitányt, aki 1997-ben a Schalke játékosaként gólt lőtt neki a Bundesligában. Wilmots a magyarok német másodedzőjével, a játékos-pályafutása során minden lehetséges trófeát megnyerő Andreas Möllerrel is jót beszélgetett. Természetesen Juhász Roland is sok ismerőst talált, hiszen nyolc évet töltött Belgiumban.

Többségben magabiztosak a belga szurkolók

A belga drukkerek elárasztották a Garrone folyó partján elterülő város központját és fergeteges hangulatot teremtettek a legnagyobb, Capitolium előtti téren. A több ezer fanatikus nemzeti színű parókákkal, dobokkal és piros füstbombákkal felszerelkezve énekelt a meccs felvezetéseként.

Többségük igen magabiztosan várja a találkozót, ugyanis rendre sok szerencsét kívánnak a magyar szurkolóknak, és amikor hasonló válasz érkezik, akkor mosolyogva megjegyzik, hogy szerencsére a magyar nemzeti együttesnek lesz szüksége a továbbjutáshoz.

Noha látványosan több belga rótta Toulouse utcáit, így is több ezer magyar drukker érkezett a dél-franciaországi településre, ahol a többségük már-már megszokott módon együtt vonult a város szigetén található Municipal Stadionhoz.

A létesítmény környékén a korábbiaknál nagyobb készültség tapasztalható, ugyanis nagyobb létszámban vonult a helyszínre a rohamrendőrség és számos gépfegyverrel felszerelt katona is látható. Mindez elsősorban a terrorfenyegetettséggel magyarázható, mivel a két ország szimpatizánsai kifejezetten békésen és barátságosan viszonyultak egymáshoz.

A stadionban kb. 10 ezer magyar szurkoló lesz. A belga válogatottat előreláthatóan 8 ezer szurkoló biztatja majd a 30 ezer férőhelyes toulouse-i létesítményben.

A világbajnok németek 3-0-ra legyőzték Szlovákiát, olvassa el az erről szóló tudósításunkat ide kattintva!

A magyar kezdőcsapat: Király – Lang, Juhász, Guzmics, Kádár – Gera – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy Á., Dzsudzsák – Szalai

A vasárnapi játéknap első meccsén a házigazda Franciaország elbúcsúztatta Írországot. Ide kattintvaelolvashatja, mit írtunk a találkozóról.

A belgáktól Moussa Dembélé hiányzik sérülés miatt.

A belgák kezdőcsapata: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Nainggolan – Mertens, De Bruyne, Hazard – Lukaku

Szinte a legerősebb összetételben állnak fel ellenünk ma este, bár Fellaini nem kezdő.

Az öt pontjukkal veretlenül csoportelső magyarok meccsről meccsre jobb teljesítményt nyújtottak. Elsőként Ausztriát győzték le 2-0-ra egy kiegyenlített mérkőzésen, majd úgy játszottak 1-1-et Izlanddal, hogy az egész találkozón fölényben futballoztak. Végül a sokkal jobb játékosokból álló portugálokkal szemben a torna egyik legjobb összecsapásán értek el 3-3-at úgy, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány több alapemberét pihentette, nehogy azok eltiltás miatt ne szerepelhessenek a nyolcaddöntőben.

A sokak által titkos esélyesnek tartott belgák kifejezetten rosszul rajtoltak, ugyanis váratlanul sima, 2-0-s vereséget szenvedtek az olaszoktól. Ezt követően eddigi legjobb teljesítményüket nyújtva könnyed, háromgólos győzelmet arattak Írország felett, majd egy viszonylag gyenge mérkőzésen a hajrában elért találattal gyűjtötték be a három pontot Svédország ellen, ezzel másodikként léptek tovább az E-csoportból.

A belga újságírók egybehangzó véleménye szerint nemzeti együttesük legnagyobb gyengesége, hogy csapatként nem játszik jól, emiatt adós maradt a szórakoztató és hatékony játékkal, ami a futballisták önbizalmának sem tett jót. Legfőbb erényként pedig azt említették, hogy számos játékos, például Eden Hazard vagy éppen Romelu Lukaku egyéni villanásokkal bármikor képes eldönteni egy-egy találkozót.

A papírforma az elmúlt két hét ellenére is a belgák sikerét ígéri, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világhírű William Hill fogadóiroda a megjátszott tét hat és félszeresét fizetné vissza magyar győzelem esetén a szerencsés fogadóknak.

A két csapat közös múltja alapján is Belgium az esélyes, ugyanis Magyarország 58 éve nem győzte le mostani ellenfelét, amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját, jelenleg pedig a második. Érdekesség, hogy a 44 év után ismét Európa-bajnoki résztvevő magyarok legutóbbi vereségüket éppen a belgáktól szenvedték el a kontinenstornán, az 1972-es torna bronzmérkőzésén.

A magyaroknál egyedül Fiola Attila sérülése okoz gondot.

A szerb Milorad Mazic lesz a játékvezető. A 43 éves bíró a kontinenstorna csoportkörében az Írország-Svédország (1-1) és a Spanyolország-Törökország (3-0) meccset vezette. Ő dirigálta 2013 márciusában a török-magyar (1-1) világbajnoki selejtezőt Isztambulban. A nemzetközi szövetség (FIFA) keretének 2009 óta a tagja.

A párharc továbbjutója jövő pénteken Lille-ben a walesi válogatottal találkozik a négy közé jutásért.

A mérkőzés után a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, az MTK edzője értékeli a látottakat.

Olvasói sztorik