EB 2016

Griezmann duplázott, és továbblőtte a franciákat

A félidőben még vezettek az írek, aztán jött Griezmann, és megfordította a meccset.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Franciaország–Írország 2-1 (0-1)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, játékvezető: Rizzoli (olasz)
Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kante (Coman, a szünetben, Sissoko, 93.), Matuidi, Pogba – Griezmann, Payet, Giroud (Gignac, 73.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Írország: Randolph – Coleman, Duffy, Keogh, Ward – Brady, McClean (O’Shea, 68.), Hendrick, McCarthy (Hoolahan, 72.) – Murphy (Walters, 65.) – Long. Szövetségi kapitány: Martin O’Neill
Gólszerzők: Griezmann (58., 61.), illetve Brady (tizenegyesből, 2.)
Kiállítva: Duffy (68. – Írország)

A vasárnapi játéknap első nyolcaddöntőjében a végső győzelemre is esélyesnek vélt Franciaország fogadta Írországot, amely együttes a csoportkör utolsó fordulójában óriási meglepetésre megverte az olaszokat.

Ennek megfelelően önbizalommal telve érkeztek a meccsre az írek, és ennek már a második percben hangot is adtak, ugyanis a Pogba szabálytalansága miatt megítélt jogos tizenesgyest Brady váltotta gólra, 0-1. Ez volt az Európa-bajnokságok történetének második leggyorsabb gólja, a jelenlegi Eb-n pedig a legkorábban esett találat. A hidegzuhany után egyből átvették az irányítást a gallok: Griezmann, Pogba és Payet is próbálkozott, de az írek hősiesen védekeztek, és 1-2 ellentámadásukból még sikerült is veszélyeztetniük. A félidő derekára mezőnyjáték alakult ki, ám az utolsó 5 percre megélénkültek a csapatok. Előbb Duffy fejelt öt méterről milliméterekkel mellé, majd tűzijáték következett a franciáktól, de Payet és Griezmann is sikertelen volt, így egygólos hátrányban vonult szünetre a házigazda.

A pihenő után ötösbe kapcsoltak a gallok, és már Koscielny révén majdnem egyenlítettek három perc elteltével. Sokat azonban nem kellett várni az egalizálásra, az 58. percben Griezmann fejelte Sagna beadását a kapu jobb oldalába, 1-1. Az Atlético támadója vérszemet kapott, három perccel később pedig ismét betalált, miután egy Giroud által visszafejelt labdára lecsapott, és nagy ziccerben a kapu bal oldalába lőtt, 2-1. Az írek második félidei rémálma tovább folytatódott: a 66. percben Duffy nyilvánvaló gólhelyzetben rúgta fel Griezmannt, ezért kiállították.

A hátra lévő időben már csak az volt a kérdés, hogy mikor jön a harmadik francia gól. Erre pedig rengeteg lehetősége is volt a kékeknek: Gignac lövése a kapufát találta el, Griezmann pedig centikkel maradt le egy beadásról. Az íreknek esélyük sem volt az egyenlítésre, és végül a franciáknak sem sikerült a harmadikat begyötörniük, így maradt a 2-1-es végeredmény. Ezzel a győzelemmel pedig Franciaország ellenfele Anglia vagy Izland lesz a negyeddöntőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik