EB 2016

Esélyt sem adtak a németek Szlovákiának – VIDEÓ

A ferencvárosi Sesták is szóhoz jutott – simán kikapott a csapata az Európa-bajnoki nyolcaddöntőben.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Németország–Szlovákia 3-0 (2-0)
Pierre Mauroy Stadion, Lille. Játékvezető: Marciniak (lengyel)
Németország: Neuer – Kimmich, Boateng (Höwedes, 72.), Hummels, Hector – Kroos, Khedira (Schweinsteiger, 76.) – Müller, Özil, Draxler (Podolski, 72.) – Gomez. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Gyömbér (Saláta, 84.) – Kucka, Hrosovsky, Skriniar, Hamsík, Weiss (Gregus, a szünetben) – Duris (Sesták, 64.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák
Gólszerzők: Boateng (8.), Gomez (43.), Draxler (63.)

Németország és Szlovákia találkozott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének vasárnapi mérkőzésén. A két együttes legutóbbi találkozóján – barátságos meccsen – Szlovákia nyert.

A hetedik percben adódott az első komolyabb lehetőség a domináló németek előtt: Khedira fejesét Kozácik védte. A szögletet követően Jerome Boateng elé került a kipattanó labda, aki húsz méterről kapásból lőtt a bal alsóba – egy védő még beleért, így a szlovák kapusnak esélye sem volt (1-0). Ez volt Boateng első gólja a válogatottban. Öt perccel később Skrtel lökte fel Gomezt – tizenegyes! A labda mögé Mesut Özil állt, de Kozácik védett, meccsben tartotta csapatát. Ez volt az első kihagyott büntetője a német válogatottnak az Európa-bajnokságok történetében.

A kihagyott büntető után bátrabb játékra váltott Szlovákia, de a német fölény hamar visszaállt: a játékrész közepén Özil lőtt nem sokkal mellé. A szlovák térfélen folyt a játék, a kapu elé érkező labdák azonban nem okoztak nagy veszélyt, a védők ugyanis tisztázni tudtak az utolsó pillanatokban. Draxler a 39. percben fordult kapura, ezúttal viszont mellé gurult a játékszer. A fordulásból első alkalommal jutott el a német kapuig Szlovákia: Pekarík beadását Kucka fejelte kapura, Neuer viszont nagy bravúrral védett.

A kihagyott helyzetet büntették a németek: Draxler könnyedén verte meg egy az egyben Kuckát, Mario Gomez elé tálalt, aki a léc alá tekert az ötös sarkáról (2-0) – magabiztos német vezetés zárta az első félidőt.

A második játékrész szlovák lövéssel indult, Neuert azonban nem sikerült meglepnie Hamsíknak. Kétszer is veszélyes helyről lőhettek szabadrúgást a szlovákok, de Neuernek csak a kirúgásnál volt dolga. Visszavett a tempóból a német csapat, de így is növelte előnyét: egy szöglet után Hummels fejese lepattant a védőkről, Julian Draxler pedig közvetlen közelről a kapuba bombázott (3-0). A gól után cseréltek a szlovákok: a ferencvárosi Stanislav Sesták is lehetőséghez jutott.

A folytatásban is német lábakon járt a labda, sőt olykor-olykor még a szlovákok húzták az időt az amúgy már igencsak kényelmes tempóban futballozó rivális ellen. A hajrában Gyömbér Norbertet Saláta Kornél váltotta a szlovákoknál, de új lendültet már ő sem vitt szomszédunk játékába: a vége előtt nem sokkal óriási ziccert is hibázó német válogatott továbbjutott, a legjobb nyolc között pedig az olasz–spanyol rangadó győztesével találkozik szombaton Bordeaux-ban.

https://www.youtube.com/watch?v=nGpU9n-gS9g

Olvasói sztorik