EB 2016

Boateng játszhat a szlovákok ellen

Felépült a Bayern München és a német válogatott középhátvédje.

Jérome Boateng, a világbajnok német válogatott középhátvédje felépült sérüléséből, és szombaton eldőlt, hogy játszhat a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon.

Pénteken még úgy tűnt, csak közvetlenül a vasárnapi mérkőzés előtt derül ki, hogy a német védelem oszlopa pályára léphet-e a kieséses szakasz első fázisában, de a szombati edzés után Joachim Löw szövetségi kapitány bejelentette, hogy a Bayern München hátvédjének vádlija már nem fáj, ezért biztosan játszhat a szlovákok ellen.

Jérome Boateng az Észak-Írország elleni utolsó csoportmeccs óta fájlalta a vádliját, pénteken nem edzett együtt a csapattal, kerékpározott és kocogott, de sajtótájékoztatóján Löw elmondta, hogy a játékos a szombati edzésen ismét tünetmentes volt. Hozzátette: a csapatkapitány Bastian Schweinsteiger továbbra sincs tökéletes állapotban, ezért az ő játéka még kérdéses.

A Bayern hátvédjének, Boatengnek óriási szerepe volt abban, hogy Joachim Löw együttese eddig még egyetlen gólt sem kapott a tornán, Mats Hummelsszel alkotott, világbajnok védőpárosuk remekül működik.

A jó védekezésre most is szükségük lesz a németeknek, ha nem akarják, hogy megismétlődjenek a májusi, augsburgi felkészülési találkozón történtek, akkor ugyanis meglepetésre a szlovákok nyertek 3-1-re, igaz, irreális időjárási körülmények között.

A kapus Manuel Neuer szerint Németország – amely 1972, 1980 és 1996 után története negyedik Európa-bajnoki címére hajt – készen áll a vasárnapi mérkőzésre.

„Meg kell őriznünk a kapunkat a góltól” – jelentette ki. Hozzátette: tudják, hogy ők is kaphatnak gólokat, de eddig jól védekeztek, és a céljuk, hogy ez a kieséses szakaszban is folytatódjon.

A szlovákok ásza, a Napoliban légióskodó Marek Hamsík eddig remek formát mutat a tornán – Oroszország ellen gólt és gólpasszt jegyzett –, s bár az ominózus augsburgi meccsen is rúgott egy látványos gólt, nem valószínű, hogy a németek ezúttal is teret hagynak neki.

„Csak meg kell nézni a Youtube-on a góljaiból készült válogatást – mondta róla Neuer. – Nagyon fontos, hogy a középpályásaink korán megállítsák, hogy ne legyen esélye a lövésre” – tette hozzá.

A szlovákok feladata az lesz, hogy valahogy lelassítsák a világbajnok csapat gyors passzjátékát, amely jobb napokon szét tudja rombolni a legjobb védelmet is. A németek az eddigi három mérkőzésen több mint kétszer annyiszor találták el a kaput, mint ellenfeleik összesen.

Löw válogatottja átlagosan 65 százalékban birtokolja a labdát, és 91 százalékos pontossággal passzol, így várhatóan a vasárnapi mérkőzésen is nagy fölényben fog futballozni.

„Talán Németországban még nem nagy az eufória, de ha megverjük a szlovákokat, és a következő körben egy nagy ellenféllel játszunk, akkor mondhatjuk, hogy megérkeztünk a tornára” – fogalmazott Neuer.

A két csapat eddig tízszer találkozott egymással, hétszer a németek, háromszor pedig a szlovákok győztek.

A Németország–Szlovákia nyolcaddöntő vasárnap 18 órakor kezdődik Lille-ben, a játékvezető a lengyel Szymon Marciniak lesz.

Olvasói sztorik