EB 2016

A svájciak sajnálják az elszalasztott lehetőséget

Kapitányuk szerint tanulniuk kell a meccsből.

A továbbjutó lengyelek úgy vélik, már az első félidőben eldönthették volna a svájciak elleni nyolcaddöntőt, az ellenfél pedig elszalasztott lehetőségekről beszél azután, hogy a két csapat csak tizenegyes-párbajban tudott dönteni vasárnap a franciaországi Európa-bajnokságon.

Adam Nawalka, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya azt mondta: lehet, hogy sokan úgy vélik, csapata túl sok energiát fektet a védjegyének számító védekezésbe, de ez elég volt arra, hogy kiejtsék a svájciakat, és történetük során először bejussanak a negyeddöntőbe a kontinensviadalon.

Miután az első félidőben fölényben játszottak és vezetéshez jutottak, a lengyelek a második játékrészben visszahúzódtak a saját térfelükre, s esélyt adtak a svájciaknak az egyenlítésre. A rivális élt is ezzel, Xherdan Shaqiri szépségdíjas góljával kiharcolta a hosszabbítást. Végül a tizenegyesek döntöttek, a párbajt a lengyelek 5-4-re nyerték meg.

– Talán túlságosan is visszahúzódtunk és csak a védekezésre koncentráltunk. Nem használtuk ki a kontratámadások kínálta lehetőségeket. Ilyen a futball. Néha egyet vissza kell lépni ahhoz, hogy kettőt előreléphessünk – mondta Adam Nawalka. – Az első félidő remekül sikerült. Több helyzetünk is volt és gólt is szereztünk, de rúghattunk volna többet is. Akár már akkor eldönthettük volta a találkozót.

A svájciakat irányító Vladimir Petkovic úgy vélte, jobb végkimenetelt is megérdemeltek volna.

– Sok lehetőségünk volt. Gyengébb kezdés után átvettük az irányítást, és jól játszottunk. A végén még kellett volna rúgnunk egy gólt. Túl idegesek voltunk, két-három hibát is elkövettünk. Tovább kell fejlődünk, és tanulnunk kell az ilyen mérkőzésekből – fogalmazott.

A lengyelek a portugálokkal játszanak majd a negyeddöntőben, csütörtökön Marseille-ben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik