EB 2016

Ha továbbjutunk, Wales ellen játszunk az elődöntőért

Egy szerencsétlen öngól okozta Észak-Írország vesztét az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Wales – Észak-Írország 1-0 (0-0)
Parc des Princes, Játékvezető: Atkinson (angol)
Wales: Hennessey – Chester, A. Williams, Davies – Gunter, Allen, Ledley (J. Williams, 63.), Ramsey, N. Taylor – Vokes (Robson-Kanu, 55.), Bale. Szövetségi kapitány: Chris Coleman
Észak-Írország: McGovern – Hughes, McAuley (Magenis, 85.), Cathcart, J. Evans – Ward (Washington, 69.), S. Davis, Norwood (McGinn, 79.), C. Evans, Dallas – Lafferty. Szövetségi kapitány: Michael O’Neill
Gólszerzők: McAuley (75., öngól)

Az Európa-bajnokság második nyolcaddöntőjében a csoportelsőként továbbjutó Wales az észak-ír válogatott ellen lépett pályára Párizsban. Az első percekben csak tapogatóztak a csapatok, sok párharcot láthatott a szenvedélyes közönség, de a kapuk nem forogtak veszélyben.

A 10. percben az észak-írek szép támadást vezettek, amelynek végén Dallas 16 méteres lövésénél Hennessey-nek kellett kiszednie a rövid kapufa mellől a labdát. Tíz perccel később ismét a walesi kapusnak akadt dolga, Ward bombáját kellett kapu fölé tolnia. A félidő első fele kiegyenlített játékot hozott, de a kapu előtt az észak-írek voltak veszélyesebbek.

Nem hozott túl látványos összecsapást az első félidő második része. A mérkőző felek nem a földön, hanem inkább ívelésekkel próbálkoztak, többnyire sikertelenül, így gól nem született, ráadásul Wales együttesének kaput eltaláló lövése sem volt.

A második játékrészt nagyobb elánnal kezdték a csapatok, és az 53. percben Ramsey beadása után Vokes fejelte mellé fél méterrel Wales eddigi legnagyobb helyzetét. Öt perccel később Wales kecsegtető helyről kapott szabadrúgást, Bale bombáját azonban McGovern vetődve hárította.

Wales próbálta átvenni a játék irányítását, de komoly gólhelyzetig nem tudtak eljutni. A 75. percben hosszú ideig tartó labdatartás után Ramsey tette ki a labdát Bale-nek a bal szélre, a Real Madrid klasszisának éles beadását pedig a walesi csatár elől menteni igyekvő McAuley a saját kapujába sodorta. (1-0)

A bekapott gól után az észak-írek már nem tudtak ritmust váltani, Wales egy szerencsés góllal 1-0-ra nyert, és bejutott az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe, ahol a vasárnap esti Magyarország-Belgium összecsapás győztesével találkozik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik