EB 2016

Hosszabbítás után Lengyelország az első negyeddöntős

Shaqiri csodálatos gólja ellenére Svájc búcsúzott.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Svájc–Lengyelország 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 4-5
Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard. Játékvezető: Clattenburg (angol).
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami (Fernandes, 77.), Xhaka, Dzemaili (Embolo, 58.) – Shaqiri, Seferovic, Mehmedi (Derdiyok, 70.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic.

Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) – Milik, Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka.
Gólszerzők: Shaqiri (82.), ill. Blaszczykowski (39.).

A rendes játékidő, majd a hosszabbítás 1-1-es döntetlennel végződött, így csak a tizenegyesek döntöttek a Svájc–Lengyelország mérkőzésen a franciaországi Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében. Lengyelország örülhetett a legvégén.

A meccs eleje egyértelműen a lengyeleké volt, akik már az első percben vezetést szerezhettek volna: Sommer a kapujából kifutva szerelte Lewandowskit, a labda Milik elé került, aki azonban 16 méterről fölé emelt.

A 39. percben már semmi nem mentette meg a svájciakat: Jakub Blaszczykowski lőtt jobbal a kapus alatt a kapu bal alsó sarkába. Megérdemelt volt a lengyelek vezetése, mert az első félidőben egyértelműen jobban játszottak.

Nem úgy a másodikban, amikor feljavult Svájc, ráadásul három csatárt is beküldtek csereként. Blaszczykowskit ez nem érdekelte, az 55. percben megint veszélyeztetett, de Sommer bravúrral védett. A 78. percben Seferovic törte majdnem ketté a keresztlécet, a támadó egy blokkolt lövés utáni kipattanóból veszélyeztetett.

Minden tiszteletünk Gera Zoltáné, ám a 82. percben Xherdan Shaqiri meglőtte az Eb gólját: 17 méterről ollózott a kapu bal oldalába, a labda a kapufát is érintette a háló előtt. Helyzet még volt, gól azonban nem, jöhetett a hosszabbítás.

Ebben a kétszer 15 percben is akadt bőven lehetőség, de mind Fabianski, mind Sommer parádézott a kapukban. A játék képe alapján itt már Svájc volt fölényben, Derdiyok viszont kétszer is ajtó-ablak helyzetben maradt eredménytelen. Csak a tizenegyesek döntöttek!

Az első párban Lichtsteiner és Lewandowski nem rontott (1-1), a második körben azonban a svájci Granit Xhaka hibázott, Milik viszont nem (1-2). Shaqiri magabiztos volt, Glik is (2-3), majd a negyedik sorozatban Schär és Blaszczykowski volt eredményes (3-4). Az utolsó körben Rodríguez kiegyenlített, ám Krychowiak gólja végül a lengyelek továbbjutását jelentette (4-5).

Lengyelország a horvát–portugál meccs győztesével találkozik majd a negyeddöntőben.

Olvasói sztorik