EB 2016

Quaresma hosszabbításban lőtt góljával a nyolc között Portugália

A végig dögunalmas találkozó az utolsó percekre felélénkült, és a portugálok jöttek ki jobban az adok-kapokból.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Horvátország–Portugália 0-1 (0-0, 0-0, 0-0)
Lens, Stade Bollaert-Delelis, 33 523 néző. Játékvezető: Carballo (spanyol).
Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Strinic – Modric, Badelj, Brozovic, Rakitic (Pjaca, 110.), Perisic – Mandzukic (Kalinic, 88.). Szövetségi kapitány: Ante Cacic.
Portugália: Rui Patricio – Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro – Carvalho, Gomes (Renato Sanches, 50.), Adrien (Danilo, 108.), Mario (Quaresma, 87.) – Nani, Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
Gólszerző: Quaresma (117.)

A D-csoportot a spanyolok előtt megnyerő Horvátország a magyar csoportból három döntetlennel továbbjutó Portugáliával találkozott az Európa-bajnokság harmadik nyolcaddöntőjében. Bár a két csapat minden eddigi találkozásán portugál siker született, a meccs előtt a közvélemény az Eb-ken kieséses összecsapáson még nem diadalmaskodó horvátokat tartotta esélyesebbnek.

Aki látványos, izgalmas mérkőzést várt a világklasszis támadókkal felálló két csapattól, az az első félidőben biztosan csalódottan szemlélte az eseményeket. A 20. percig gyakorlatilag semmi említésre méltó dolog nem történt – ha nem számítjuk Perisic formabontó frizuráját. A 25. percben Pepe a félidő legnagyobb helyzetét kihagyva fejelt méterekkel fölé – lesről. A portugáloknak ez volt az egyetlen kísérlete a játékrészben, de a statisztika szerint háromszor próbálkozó horvátok sem találtak kaput egyszer sem.

A második félidő nagyobb tempóban kezdődött, az 52. percben egy szép portugál támadás után a frissen beállt Renato Sanches lőhetett, de eltörte a labdát, ami így mellé gurult. A túloldalon Vida és Mandzukic is érkezett egy szabadrúgásra, a horvátok szerencsétlenségére nem a Juventus támadója, hanem a védő érte el először a labdát, fejese pedig kicsivel ugyan, de elkerülte a kaput. Később a horvát kapu előtt is volt egy izgalmas jelenet, de hiába rugdosta meg Strinic Nanit alaposan, a játékvezető nem adott tizenegyest. Ennyi izgalom elég is volt mindkét félnek a rendes játékidőre, így mivel a futball nem pontozásos sportág, és mindkét csapat nem eshetett ki a tornáról egyszerre, a következő fél óra kellemes labdázgatással telt el. Jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítás első felében Perisic, míg a második 15 perc elején Vida fejelt kicsivel a kapu felé horvát oldalról, utóbbinak ráadásul csak az üresen tátongó ketrecbe kellett volna irányítani a labdát Rui Patrício hibája után…Az utolsó tíz percre felélénkült a találkozó, Perisic a 116. percben a meccs első kapura tartó lövését engedte el, de Patricio a kapufára ütötte a labdát, az ellentámadásnál pedig Ronaldo lövését fogta Subasic…azonban a kipattanót Quaresma egy méterről az üres kapuba bólintotta, megnyerve ezzel Portugáliának a mérkőzést!

Cristiano Ronaldóék Lengyelországgal találkoznak a legjobb nyolc között.

Olvasói sztorik