EB 2016

„A szurkoló azt mondatja velem, 2-1 lesz ide”

Az északír és az izlandi csoda viszont véget ér, Portugália és Olaszország sem éli meg a következő kört – Csank János elemezte a nyolcaddöntőket.

Nyolc csapat hazament, 16 maradt: kieséses szakaszához érkezett a franciaországi Európa-bajnokság. A nyolcaddöntőben finálénak is beillő rangadóra, Eb-újoncok ütközetére és természetesen a magyar válogatott csatájára is sor kerül – Csank János, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya elemezte a párharcokat.

Svájc-Lengyelország: – A lengyel válogatottat tartom erősebbnek, Lewandowski bármikor villanhat. A másik oldalon is megvan a lengyelekre jellemző csapategység, de Svájcnak nincs a Bayern támadójához hasonló világsztárja – mindenesetre a játékukat amiatt is érdekes lehet nézni, hogy a vb-selejtezőkön egy csoportba kerültünk velük. Szerintem kevés gólos mérkőzés lesz, amin egy találat dönthet. Tippem: 1-2.

Wales-Észak-Írország: – A két csapat ismeri egymást, mint a rossz pénzt, Észak-Írországnak pedig épp ez lesz a veszte: bár papíron az egyik legjobb ellenfelet kapták, Wales tudja az ellenszert az északírek játékára. Úgy gondolom, nem fog kitartani az O’Neill-gárda védelme, gólt pedig nem fognak tudni szerezni. Sima walesi győzelmet, 2-0-s eredményt várok.

Horvátország-Portugália: – Jól kifogták egymást a csapatok, biztos vagyok benne, hogy egyik fél sem örül a másiknak. Portugáliát viszont én nem tartom egy olyan nagy durranásnak, nagyon Ronaldo-függő a csapat, ráadásul Nanival vagy Quaresmával ki is oltják egymást: ugyanabban jók, emellett pedig kicsit önzők és egyénieskedők. Horvátország ezzel szemben masszív, remek csapategységgel rendelkező gárda. A védelem egyik oldalon sem extra, a támadók mérkőzése, sokgólos találkozó lesz. Tippem: 3-2.

Franciaország-Írország: – A házigazdák nem csak ennek a meccsnek, hanem az egész tornának is esélyesei, ennek ellenére eddig nem mutattak túl meggyőző játékot. Az írek pedig nem lesznek könnyű ellenfelek, nagyon tudnak küzdeni a játékosok, az utolsó percig hajtani fognak. A franciák azért ezt még behúzzák, 1-0.

Németország-Szlovákia: – Papíron országos egyes a találkozó, de a szlovákok nagyon jól játszanak ezen az Eb-n, esélytelenként pedig különösen veszélyesek. A védelmük, élén a kapussal azért nem annyira betonbiztos, nem nehéz zavarba hozni. Nagyon könnyű német siker és szenvedős, akár hosszabbítást hozó mérkőzés is kisülhet a két csapat csatájából, de hogy egy klasszikust idézzek, a végén mindig a németek nyernek…Ezúttal szerintem 3-1-re.


Olaszország-Spanyolország
: – Ezt rendesen megszívták a csapatok, hogy finoman fogalmazzak. Az eddig kicsit tompán játszó spanyolok váratlan vereségével összejött az előző Eb-döntő visszavágója már a 16 között. Ez az olasz válogatott azért nem a négy évvel ezelőtti, az utóbbi évek leggyengébb kerete ez a mostani, de őket soha nem lehet leírni, na meg védekezni, azt még mindig nagyon tudnak. Egygólos meccsnek tűnik a párharc, tippem 0-1.

Anglia-Izland: – Ez is sima meccsnek tűnik, amit az északírekre mondtam, Izlandra is áll, az egyik lehető legrosszabb ellenfelet kapták, jobban jártak volna a horvátokkal. Az angolok tudják mit kell csinálniuk, szépen beszorítják és felőrlik az északiakat, akiknek ezúttal egy eddigiekhez hasonló szerencsés gólra sem fogja futni. Tippem: 2-0.

Magyarország-Belgium: – És végül a magyar találkozó…Úgy gondolom, hogy persze jó lenne nyerni és továbbjutni, de a jövőképünkhöz egy jó játékkal elvesztett meccs is rengeteget adna, arra is lehetne építkezni. A csapat nagyon egyben van, amihez kellett a norvégok elleni két meccs, a pótselejtezők nélkül szerintem már nem lennénk versenyben – és jegyezzük meg, a jó játék mellett azért a szerencse sem kerülte el a csapatot. A lényeg, hogy már senki sem legyint ránk, mindenkire veszélyesek lehetünk, ami hatalmas szó. A belgák nem értek fel eddig a saját maguk és a világ támasztotta elvárásokhoz, bár a csoportmeccsek nem mindig mérvadóak – lehozták amit le kellett, ne legyen igazam, de lehet, hogy most indulnak be igazán. Ikszes találkozónak tűnik, ami bármelyik irányba eldőlhet, de a szurkoló azt mondatja velem, hogy 2-1 lesz ide!

Olvasói sztorik