EB 2016

Zseniális! Gera az UEFA oldalának címlapján

Ronaldo és Bale mellett Dzsudzsák, Gera és Király neve fémjelzi a csoportkör legérdekesebb statisztikáival foglalkozó cikket.

Az UEFA hivatalos oldala összegyűjtötte az Európa-bajnokság csoportkörének legérdekesebb statisztikáit és rekordjait, címlapképnek pedig Gera Zoltán gólörömét választotta az összeállításhoz. Ez Gerzson rekordja mellett azért sem meglepő, mert a cikkben óriási magyar fölény észlelhető: a 15 pontból négy direkt, további három pedig közvetve magyar játékossal vagy magyar mérkőzéssel foglalkozik!

A cikk a góllövőlista ismertetésével kezdődik, melyet jelenleg a spanyol Álvaro Morata és a walesi Gareth Bale vezet megosztva, három találattal. Mögöttük hét játékosnak van két gólja, közülük hatan vannak még versenyben – például csapatkapitányunk, Dzsudzsák Balázs is. Ha már Dzsudzsák: a 29 éves magyar szabadrúgásgólja volt a negyedik ezen az Eb-n (előtte Bale kétszer, illetve Dier egyszer volt eredményes), ami új rekord a kontinenstorna történetében.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, rekordot állított fel Király Gábor, aki az Eb-k történelmének legidősebb pályára lépő játékosa, illetve Gera Zoltán, aki a második legidősebb gólszerzője lett – ez utóbbihoz az UEFA hozzáteszi, hogy a magyart megelőző Ivica Vastic büntetőből volt eredményes, Gera tehát a legidősebb akció-gólt szerző játékos cím büszke tulajdonosa.

A cikk az egyéni teljesítmények közül ezen kívül David Silva 100. válogatottságát, Kingsley Coman 32.8 km/órás sebességét, illetve Cristiano Ronaldo két rekordját emeli ki – a portugál sztár a magyarok elleni meccsen az Eb-fellépések és a különböző Eb-ken szerzett gólok tekintetében is csúcstartó lett.

Csapatszinten a rúgott gól nélkül záró Ukrajna, és a kapott gól nélkül záró Németország és Lengyelország szereplését emelik ki – mindkét esetre kétszer volt csak példa eddig a kontinenstorna történetében. A cikk azzal az észrevétellel zárul, hogy az öt Eb-újonc közül négy továbbjutott a kieséses szakaszba, hiszen Írország, Észak-Írország, Wales és Szlovákia is ott van a 16 között, egyedül az A jelű négyes harmadik helyén záró Albánia esett ki a csoportkörben.

Olvasói sztorik