EB 2016

Jönnek a magyarok: „ideális forgatókönyv” vagy az „esélyesség terhe”? – belga lapszemle

Belgiumban örülnek a magyaroknak, hol nagyon, hol visszafogottabban.

Mint ismert, az F-csoport élén végző Magyarország az E-jelű négyes második helyezettjével, Belgiummal találkozik az Európa-bajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében. A belga „aranygenerációt” külföldön sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartják, míg arra senki nem számított, hogy Magyarország továbbjut a csoportjából, és még ezzel a nem várt sikerrel is némiképp kívülállónak számítunk – ez érezhető a belga lapok esélylatolgatásaiban is.

Összességében elmondható, hogy Belgiumban mindenki örül annak, hogy a magyarok jönnek szembe a legjobb 16 között, hiszen előzetesen a világ egyik legjobbjával felálló Portugáliára számítottak. Ez alól az egyetlen kivétel talán Marc Wilmots szövetségi kapitány, akinek a szavaira építi a cikkét a talán a legvisszafogottabban elemző belga sportlap, a Sporza internetes oldala. Mint azt megírtuk, Wilmots szívesebben vett volna egy Spanyolország vagy Németország elleni ütközetet, ahol nem nyomja a csapatot az esélyesség terhe. A Sporza ezt a vonalat követve arról ír, hogy Magyarország igenis nagy veszélyt jelent a belga válogatottra, hiszen a mieink jó formában lévő, gólerős és a végsőkig küzdő gárda.

A Sporza kiemeli, a csoportkört megelőzően sem adtak sok esélyt a magyaroknak, akik eddig minden várakozást felülmúlóan teljesítettek. A lap ír a mackónadrágos „Eb-sztár” Királyról, Szalairól és a „sógorok” legyőzéséről. Megjegyzi, hogy Izland ellen csak egy könnyen befújt tizenegyes fosztotta meg a sokkal jobban játszó magyarokat a három ponttól, és kiemeli, hogy a formában lévő Ronaldóval rohamozó csoportfavorit, Portugália is örülhetett a pontszerzésnek a hatékony támadójátékot bemutató, nem számolgató, egyértelműen a győzelemre játszó és a végsőkig küzdő magyarok ellen. Mint írják, ez a mentalitás igenis veszélyes lehet a kétségtelenül jobb játékosokkal felálló, jóval esélyesebb Belgiumra, a játékosoknak tehát még egyáltalán nem szabad a negyeddöntőben érezniük magukat.

A HLN a fiatalabb belga csapatból hiányzó óriási tapasztalat miatt nem írja le Magyarországot, mint írják, a Király, Gera vagy a karrierje nagy részét Belgiumban, az Anderlechtnél töltött Juhász Roland rutinja, ha nem is kiegyenlíti, de egyértelműen csökkenti a belga csapat játéktudásbeli előnyét. A német stáb remek munkáját és a világbajnok Möller jelenlétét kiemelő lap a Genk együttesénél védő Köteles László véleményét is kikérte a párharccal kapcsolatban. Honfitársunk szíve hazahúzott, a csapategység méltatása után kijelentette, hogy jobb napjain Dzsudzsákék bárkit, még Belgiumot is képesek megverni. A cikk írója végül a tapasztalat, a küzdeni tudás és akarás illetve a forma mellett válogatottunk stabil védekezését is említette, mint azon dolgok egyikét, ami miatt nehéz feladat előtt állnak Hazardék. Zárszóként azért a nagy tornák rutinjának és a világklasszis játékosoknak a hiánya miatt megjegyzik, hogy egy korai góllal Belgium elejét veheti a magyarok reménykedésének.

Egyáltalán nem fogta azonban vissza magát a Voetbalprimeur, amely ideális forgatókönyvről (ez szerintünk a norvég “álomsorsolásnak” feleltethető meg) és szinte elődöntőről ír. Ugyan a cikk az elején „Mágikus Magyaroknak” becéz minket, de gyorsan közli azon véleményét is, miszerint szinte esélyünk sincs Belgium ellen. Mint írják, a leggyengébb csoportból, az Eb-ről izgalom nélkül kiesett Románia és Észak-Írország mögött, valamint Norvégia egyáltalán nem meggyőző legyőzésén keresztül jutottunk ki a tornára, ahol bár sok gólt lőttünk, általánosságban nem ez jellemző ránk, hiszen 10 selejtezős mérkőzésén csak 11 alkalommal talált be a magyar válogatott.

Azért a tapasztalatbeli előnyünkről, Királyról, Geráról és Juhászról a VP elemzője sem feledkezik meg, rajtuk kívül még Dzsudzsákot is kiemeli, aki „ugyan már rég nem az a játékos, aki a PSV-ben volt, és az elmúlt években csak szenved klubcsapataiban, a válogatottban valahogyan újra és újra magára talál.” A lap szerint a mieink mellett szól az is, hogy gyakorlatilag elvárás nélkül, felszabadultan futballozhatunk, ám ezzel együtt is úgy gondolja, csapatunk semmiféle veszélyt nem jelenthet Belgiumra. Mint írja, Hazardéknak nem kell mást csinálniuk, mint az első perctől kezdve a kapujuk elé szögezni a magyarokat, és elvégezni a rutinmunkát, majd ugyanezt megismételni Wales vagy Észak-Írország ellen a következő körben, és máris elődöntőben vannak a Vörös Ördögök.

Olvasói sztorik