EB 2016

„A belgák nagyon örülnek nekünk, már a döntőről beszélnek”

Fazekas László, a Belgiumban élő egykori magyar klasszis persze, hogy az emlékezetes 82-es belga-magyarról is beszélt a Rangadónak, de a vasárnapi meccs is szóba került.

Ha Magyarország-Belgium, akkor sokaknak az 1982-es világbajnokság csoportmeccse jut eszébe: a meccs, amelyen nyernünk kellett volna, hogy mi jussunk tovább, és a 76. percig vezettünk is – sőt, a második félidő közepén Fazekas László egyedül mehetett kapura egy indítással, de a belgák kapusa, Jean Marie Pfaff messzire kifutva felrúgta őt. A kapus megúszta kiállítás nélkül, a belgák pedig kiegyenlítettek a hajrában, így kiestünk. Fazekas László akkoriban már Belgiumban futballozott, azóta is ott él, a Rangadónak pedig az Eb-nyolcaddöntő kapcsán felelevenítette a régi történetet.


– Pfaff szándékosan csinálta, nem is tagadta soha. Ügyes volt, gyorsan kiszaladt a kapuból, mert tudta, hogy csak egy szabadrúgás jár érte. Ma már kiállítanák, de akkor még nem volt ilyen szabály. Érdekes, hogy jelenleg is elég közel lakunk egymáshoz, jóban vagyunk, ha összefutunk, mindig mondja nevetve, hogy rendes volt, mert vigyázott, nehogy eltörje a lábam.
Fazekas ezután rátért a mai belga csapatra, amelyet jóval magasabban jegyeznek, mint a 82-est (amelyik a középdöntőből már pont nélkül esett ki a spanyolországi vébén).

– Az a belga válogatott védekező típusú csapat volt, senki sem játszott szívesen ellene, az argentinokat is megverte. A mostani belga csapat viszont támadószellemben játszik. A három legjobb játékosuk, Hazard, De Bruyne és Lukaku piaci értéke nagyjából 250 millió euró. Az eddigiek alapján kicsit többre számítottam tőlük a tornán. Az olaszok ellen hibát követett el Marc Wilmots, amikor De Bruynet kirakta a szélre. Az írek ellen ezt korrigálta, a második félidőben meggyőzőek voltak, most pedig nagyon optimisták – tér rá a magyarok elleni mérkőzés „felvezetésére” Fazekas.
– Nagyon elégedettek az emberek Belgiumban, azt mondják, ilyen könnyű sorsolásuk még nem volt, eljuthatnak a döntőig is. Az Eb előtt a magyart a három leggyengébb csapat közé sorolták, nagy blamázs lenne, ha kikapnának. Így viszont nekik van vesztenivalójuk, nekünk nincs – teszi hozzá Fazekas, aki természetesen a mieink meccseit is látta és őt is meggyőzte a magyar válogatott játéka.

– A várakozáson felül teljesítettünk, meccsről meccsen jobbak vagyunk, lehet látni, hogy ez igazi csapat, Dzsudzsák személyében pedig sztárjátékosunk is van, a belgák is folyton őt emlegetik, mint akire oda kell figyelni. A többiek pedig melóznak becsülettel – értékelte a Storck-csapat teljesítményét a volt újpesti és antwerpeni klasszis.
Fazekas László szerint nem kell megijednünk Belgiumtól, hiába esélyesebb, mert önmagában az még nem jelent semmit, ha a favorit magabiztosan kijelenti, nyerni akar.
– Nem kell túl messzire mennünk: a portugálok is nyerni akartak ellenünk… Azt a játékot kell a belgák ellen is folytatni – plusz Hazardot folyamatosan lekettőzni, minden cselnél legyen, aki odaér rá. A belgáknál a négy védőt kivéve szinte mindenki képes gólt lőni, ezért nagyon vigyázni kell Naingolanra vagy Witselre is. Az első 5-10 percben oda kell figyelni, mert lehet, hogy nekünk esnek. A belga újságok azt írják: „jöhet a tűzijáték!” – könnyen lehet, hogy az elejét megnyomja az ellenfelünk. De ezen a tornán rengeteg gól született az utolsó öt percben is, igazi „last minute” Eb ez. A meccsek kilencven percig tartanak, nem az elején fog eldőlni ez sem. Természetesen nézem majd és nagyon szurkolok a fiúknak – ígérte „belgiumi emberünk”, a kilencvenkétszeres válogatott csatár.

Olvasói sztorik