EB 2016

Storck: Belgium ellen is lesznek változások a csapatban

A válogatott kapitánya értékelte az eddigi mérkőzéseket, és a nyolcaddöntőről is beszélt.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck a csapat hivatalos honlapján nyilatkozott a játékosok iránti bizalmáról és az eddig nyújtott teljesítményről is.

– Az igazság az, hogy nagyon sokat és nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy ilyen csapatunk legyen. Biztos voltam benne, hogy szerda este azok a játékosok is megállják a helyüket, akik most kaptak először lehetőséget. A csoportkör végén pihentetni akartuk a sárga lapos játékosainkat, de azt tudni kell, hogy a csapat minden tagja egyazon szinten áll, és ezt tegnap be is bizonyítottuk. Az egyetlen csapat vagyunk, amelyikben mind a húsz mezőnyjátékos pályára lépett már a tornán. Ez bizalom kérdése: megbízom a csapatomban, és ezt a bizalmat a fiúktól a pályán kapom vissza én, a szurkolótábor és az egész ország – kezdte Bernd Storck.

– Láttam már az edzéseken, hogy sokkal magasabb szintű játékra képes a csapat, mint amilyen a klubokban megszokott. Ez következetes és kemény munka eredménye. Ha profi a hozzáállásod, tudod, mit kell fejleszteni a csapatodon, és azt is tudod, hogyan érheted el ezt a célt, ez esetben pedig kemény munkával elérhető a siker. Elsőre mindenki nevetett rajtam, amikor azt mondtam, vannak tehetségeink, csak ki kell hozni belőlük a maximumot. A játékosokat is meg kellett győznöm róla, hogy érdemes befektetni a megfelelő mennyiségű munkát. A csapatot a kezdetektől mostanáig építettem, nagyon sokat fejlődtünk a pótselejtezők óta, de ehhez a szövetség is kellett.

– Ki kell emelnem, hogy Izland ellen nagyon szép futballt játszottunk. Csodálatos volt nézni, ahogy tartottuk a labdát, próbáltunk előrefelé játszani, és helyzeteket kialakítani. De egyértelműen Portugália ellen mutattuk az eddigi legjobb játékot, amióta itt vagyok. Igazi világklasszisok ellen játszottunk, és nem vallottunk szégyent. A felkészülés során a már játszottunk hasonlóan erős csapatok ellen, és akkor is kiderült, hogy ha mindenki tudja a dolgát a pályán, akkor nem lehet baj. Ezen nagyon sokat kellett dolgozni, a közös gyakorlások mellett mindenki személyre szabott elemzéseket kapott az ellenfél játékosairól, akikkel a pályán találkozik majd. A sok munkának pedig csoportelsőség lett az eredménye – folytatta a német szakember, majd a Belgium elleni nyolcaddöntőre is kitért.

– A siker ellenére két lábbal kell a földön állnunk, keményen fogunk dolgozni a következő sikerért is, de lépésről-lépésre kell haladnunk. A következő lépés, hogy ezt a magas szintet tudjuk hozni Belgium ellen is. Vasárnapi ellenfelünk egy világklasszis csapat, a játékosaik topligákban játszanak, a válogatott második a FIFA világranglistáján. Nagyon nehéz lesz ellenük. Valószínűleg ismét lesznek változások a csapatban. Megérdemeltük a sikert, mert keményen megdolgoztunk érte. Sosem játszottunk még négy ilyen nehéz meccset ilyen rövid idő alatt, de a játékosok bíznak bennünk, hogy fel tudjuk készíteni őket a következő négy napban, hogy felvegyék a versenyt Belgium ellen. Dolgozunk tovább, lépésről-lépésre haladunk, de jó úton vagyunk.

Olvasói sztorik