EB 2016

Mit keres Dzsudzsák a Bursasporban? A portugálok elájultak a bal lábától

Nem értettek egyet a portugál lapok a 3-3 után.

Míg Magyarországon felhőtlen volt az öröm, a világ pedig a mérkőzést és a mieinket méltatta, addig Portugáliában eltérően látták a tegnap esti 3-3-as mérkőzést – pozitív és negatív értékelések is születtek Ronaldóék teljesítménye kapcsán, és persze a magyarok „részvételéről” sem feledkeztek meg.

A legkritikusabb talán az A Bola napilap volt, mely „kikaptunk, de nyertünk” címmel jelent meg, utalva ezzel arra, hogy Portugália legjobbjai harmadszor is vereséggel felérő döntetlent értek el, ám mégis továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba. A lap megjegyzi, hogy a magyarok megmutatták, nem véletlenül vezették a csoportot a mérkőzés előtt, és az izlandiakhoz hasonlóan csapatmunkából és küzdeni tudásból is leckét adtak a jóval esélyesebb portugál válogatottnak.

Az RTP is kiszenvedett portugál továbbjutásról ír, kiemelve, hogy a régi rendszerben bizony búcsúztak volna Ronaldóék – de nem felejtik el megjegyezni azt sem, hogy a korábbi, 16 csapatos Európa-bajnokságra Magyarország legjobbjai ki sem jutottak volna. A lap szerint a mieink teljesítménye a bizonyíték arra, hogy jó ötlet volt a létszámemelés.

A Maisfuteból egészen más hangvételben ír a meccsről, ők az Eb legizgalmasabb találkozóját látták, a második félidő első 20 percét pedig egyenesen lélegzetelállítónak titulálták. Mint írják, Dzsudzsák és Ronaldo különpárbaja valami olyasmi volt, amit nem egykönnyen felejt el az ember – a két-két góljuk mellett a válogatottjuk első találatában is tevékeny részt vállaltak, hiszen Gera gólját Dzsudzsák szöglete, Naniét pedig Ronaldo szemfüles passza előzte meg. Érdekesség, hogy bár a mérkőzés legjobbjának hivatalosan Ronaldót választották, a lap a magyar csapatkapitánynak adta ezt a címet, és nem érti, miért a Bursasporban játszik a 29 éves szélső ilyen bal lábbal

Dzsudzsák mellett Szalai és Elek teljesítményét is kiemeli az oldal: csatárunkról azt írják, hogy bár gólhelyzetbe nem került, a portugál védőkkel nagyot csatázott, több veszélyes szabadrúgást is kiharcolt, illetve a középpályára is visszalépett védekezésnél, amivel megnehezítette a portugál támadásépítést. Eleknek a küzdeni tudását, a labdaérzékét és a két nagy helyzetét említik meg. A Jornal de Notícias egyetért a Maisfutebóllal, szerintük Portugália végre a legszebb arcát mutatta támadásban, de Szalaiék nagyon nehéz helyzetbe hozták az eddig magabiztosnak tűnő védelmüket – megemlítik, hogy három gólt legutóbb a 2014-es világbajnokságon, Németország ellen kapott a válogatott. Mint írják, bár Ronaldóéknál volt többet a labda, Magyarország állt közelebb a győzelemhez – ha Elek kapufája bemegy, lehet, hogy nincs vissza-, csak hazaút Santos csapata számára.

Olvasói sztorik