EB 2016

Csapatként nem vagyunk rosszabbak Belgiumnál

A Rangadó által megkérdezett szakértők szerint a két edző közti különbség kiegyenlíti a játékosállományok közti különbséget. Van esélyünk!

Hogy az Európa-bajnokság egyik legerősebb állománya vár a mieinkre vasárnap Toulouse-ban, az vitathatatlan, a világranglista második helyezettje, Belgium nyilván esélyesebb a nyolcaddöntőben, mint Magyarország. De az Eb-n eddig látottak alapján a Rangadó által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, egyáltalán nem kilátástalan a helyzetünk.

“Nincs igazi csapatjátékuk”

Kele János, a Britannia-blog szerkesztője régóta figyelemmel kíséri a belgákat, hiszen sok sztárjuk játszik a Premier League-ben: egyáltalán nincs elájulva attól, amit az Eb-n és előtte mutattak.
– A csapatjátékot nézve, a mieink taktikája, szerkezeti felállása jobb. Egyénileg sokkal rosszabb játékosaink vannak, de rendszerben tudunk játszani, van működő taktika. A belgáké annyiból áll, hogy juttassuk el a labdát Hazardnak vagy De Bruyne-nek, és majd ők megoldják. Felállt védelem ellen meg kidobálják a szélekre a labdát és rugdossák befelé a robosztus csatáraiknak. Három éve nincsen normális csapatjátékuk, nem többek csapatként, mint egyéni képességek összessége. De egyénileg kétségkívül nagyon jó játékosok, akik sok problémát okozhatnak. Ezért nem tudom azt mondani könnyű szívvel, hogy biztosan kiverjük őket, de a lehetséges ellenfelek közül nekik örültem a legjobban. Az a nagy kérdés, hogy a fáradtságot hogyan tudjuk kezelni. Portugália ellen már voltak jelei ennek, néha lemaradtunk az emberekről, de ha Bernd Storck összerakja a játékot, biztosan nem fogunk csalódni a nyolcaddöntőben sem – állítja Kele János.

“Storck taktikailag előrébb jár Wilmotsnál”

Koppányi Gergely újságíró, blogger, az MTVA közvetítéseinek szakértője egyetért vele abban, hogy a kispadról hozzáadott értéket tekintve a magyar válogatott jobban áll. Kérdés, ez mire lesz elég.
– Minden teher a belgákon van, mi leszünk az „underdog” szerepében. Tízszer erősebb a játékoskeretük. Viszont amit eddig a két edzőtől látok, az alapján azt gondolom, Berd Storck taktikailag sokkal előrébb jár, mint Marc Wilmots. A rendelkezésre álló állományból sokkal többet kihozott. A belgáknak eddig egy jó meccsük volt, az írek ellen. Wilmots rájött, hogy De Bruyne-t szélen játszatni esztelenség, bevitte középre, viszont továbbra sincs szélső hátvédjük. Azt mondom, nagyon szoros meccs lesz, egyáltalán nem lesz könnyű dolguk velünk – fogalmaz Koppányi Gergely.

“Az árnyékból kibújva meglepetést okozhatunk”

Szabó Christophe, aki a franciákat ismeri a legjobban, az Omlett du Fromage-blog szerzője is szurkol a mieinknek és alaposan kielemezte, hol lehet keresnivalónk a belgák ellen.
– Abban száz salékig biztos vagyok, hogy a belgák favoritként tekintenek magukra. Magyarország bármennyire is meggyőzően játszik, a történelmi sikert elérő Izland és a Cristiano Ronaldo-vezette Portugália mögött nem kap még akkora médiafigyelmet, így kicsit az árnyékban megbújva jön elő. Olvasva a belgák nyilatkozatait, úgy tűnik, az olaszok elleni kisikláson túltették magukat, pedig játékkoncepcióban nem nagyon léptek előre azon kívül, hogy Fellainit a kispadra ültették.

– Ha van gyenge pontja a belgáknak, az a kevés játékvariáció. Pozíciós játékban körülményesek, a középpályájuk nem összehangoltan támad ki, hanem embert fognak, így könnyedén kiráncigálhatók a helyükről. Az olaszok remekül lebénították a játékukat azzal, hogy visszahúzódva túltömték a középpályát, ezzel a szélekre terelték a játékot, akik terület híján a helyükre szegeződtek. Svédországnak győznie kellett, így túlságosan felléptek, ezzel hagyták érvényesülni a belgák legnagyobb fegyverét, a szélsőik gyorsaságát (Hazard, De Bruyne, Carrasco).
– Egy visszalépő, a széleket jól lezáró magyar válogatott ezt meg tudja oldani. Szintén fontos, hogy Belgium igazi “hatos” nélkül játszik, így a visszatérő Kleinheisler zavarórepülései, vagy Szalai kitámadásai még kibillenhetik Verthongenéket a saját térfelükön. Borzasztóan örülnék, ha a belga tehetségeket meglepné a magyar szervezettség.

Izland lehet a nagy durranás?

Végül természetesen megkérdeztük a szakértőket, mit várnak az Eb többi meccsétől, különös tekintettel az általuk megkülönböztetett figyelemmel kísért angol, spanyol és francia válogatottra. Kele János speciel nem túl optimista a Hodgson-csapat kapcsán:
– Az alsó ágon egy meglepetést tartok elképzelhetőnek: Izland kiverheti az angolokat. Borzasztó meccs lesz, az angolok szenvedni fognak megint a kemény védekezéstől. Izland meg tudja csinálni, amit a szlovákok, csak még jobban. A brit csapatok továbbjutásánál az íreknek és Walesnek örültem, az észak-íreknek nem, mert amit ők mutattak ezen az Eb-n, az egy ideális világban nem ért volna továbbjutást. Nem tudnak és nem is akartak focizni, egy walesi-észak-ír nyolcaddöntő nem tesz jót a tornának. A felső ágról biztos, hogy lesz meglepetéscsapat a döntőben. Ez lehet a horvát, de a lengyeleket sem írnám le, bár a támadójátékuk eddig igen harmatos volt.

Koppányi Gergely szerint a spanyolok igen rosszul jártak Olaszországgal és össze kell kapniuk magukat, ha a négy évvel ezelőtti döntő visszavágóján is nyerni akarnak.
– A spanyolok játéka akkor jön be, amikor elfelejtik az öncélú labdatologatást. És ebből a szempontból a lehet legrosszabb ellenfelet kapták az olaszok személyében. Kicsit féltem őket, mert masszív védelem ellen eddig nem sokra mentek. Az alsó ágon nem számítok meglepetésre, bár ha Izland le tudja butítani az angolokat, még sikerülhet is valami nekik. A felső ágon akár a magyar válogatott is okozhat meglepetést, hiszen, ha továbbjutnánk, a walesi-északír győztese várna ránk. A portugál-horvát győztese szerintem ott lesz a négy között. A legnagyobb meglepetés eddig, hogy a brit csapatok kivétel nélkül továbbjutottak. De a 2004-es görög sikerhez hasonló szenzációra nem számítok.
Szabó Christophe a nyolcba odavárja a házigazda francia csapatot, és az igazi nagy “hirig” majd csak ott kezdődik, véli.
– Franciaország nem meggyőző, de azt gondolom, Írországot tudja abszolválni. A meccs képe hasonló lehet, mint az albánok vagy a Románia elleni mérkőzés: kiváró ellenfél, végeláthatatlan körbepasszolás és türelemjáték. A franciák igazi megpróbáltatása akkor fog elérkezni, amikor egy nem betömörülő, hanem nyílt sisakkal harcoló ellenféllel jön szembe. Ha meglesznek az írek, utána igazi desszert jön: angol-izlandi győztes elleni negyeddöntő és esetlegesen egy olasz-német-spanyol elleni elődöntő. Bármi is lesz az eredmény, jól fogunk lakni.

Olvasói sztorik