EB 2016

A kapufa is mellé, csak kicsit közelebb!

A kapufák Eb-je az idei: ahány meccs, annyi labda csattant eddig a léceken.

Véget értek az Európa-bajnokság – magyar továbbjutást hozó – csoportküzdelmei, itt az ideje összesíteni. Rengeteg szép, és még több fontos gól esett az eddigi 36 mérkőzésen, a Rangadó.hu viszont első körben az igencsak sűrűn látott lőtt kapufák számára volt kíváncsi – a kutatás pedig nem várt eredménnyel zárult.

Az UEFA hivatalos honlapjának számításai szerint ugyanis mérkőzésenkénti átlag egy, 36 találkozón 36 kapufa született eddig, ami egészen hihetetlen statisztika, főleg a 69 szerzett gól tükrében – hiszen kevesebb mint két gólra jut egy tartószerkezetet eltalált labda az idei Eb-n. Összehasonlításképp, a 2014-es világbajnokság 64 összecsapásán mindössze 30-szor találták el a lécet a csapatok.

A kapufázást Griezmann kezdte a nyitómérkőzésen, és egészen a negyedik találkozóig, az Anglia-Oroszország összecsapásig kellett várni, hogy érintetlenek maradjanak a lécek. Az első körből számunkra a legkellemesebb ilyen emlék természetesen Alaba kapufája, ami ha bemegy, talán egész más kontinenstornát hoz a mieink számára. A második fordulókban kicsit alábbhagyott a termelés, a harmadik körben azonban nem hivatalos világrekord született: 12 meccsen 22 alkalommal múlt millimétereken a gól a csapatoknak.

A mérkőzések közül kiemelkedik a Svájc-Franciaország, mely öt, és az Észak-Írország-Németország, mely négy kapufát hozott – az UEFA hivatalos statisztikái szerint. A szép gólok biztosan fennmaradnak az utókor számára, de egyelőre kétségtelenül a torna legemlékezetesebb eseményei között szerepel Rakitic pörgetése, mely a felsőlécet és a bal kapufát is érintve pattant ki a spanyolok kapujából, Pogba és Müller “duplázása”, Cristiano Ronaldo és Dragovic kapufára lőtt tizenegyese, illetve nekünk, magyaroknak Elek “céltévesztése” is.

Olvasói sztorik