EB 2016

Szélnek eresztenék a válogatottat, de a kapitányt marasztalják az oroszok

Kitért az orosz válogatott Eb-kiesésének kommentálása elől kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, de hozzáfűzte: pedig nagyon szeretné ezt megtenni. Mások viszont egészen odáig elmentek, hogy szélnek kell ereszteni a válogatottat, és tiszta lappal kell indulni.

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin elnök nem nézte a 3-0-s vereséggel végződött Oroszország-Wales mérkőzést, mert hétfő este éppen a szentpétervári Lenfilm filmstúdióban tett látogatást. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Lenfilm helyreállítása sokkal jobban fest, mint az orosz labdarúgók játéka.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki gyakran osztja meg véleményét a közösségi oldalakon, most ezt az Eb-vel kapcsolatban nem tette meg. Magnyitogorszkban járva ugyanakkor arról értekezett, hogy a hétfői mérkőzés után nem maradt más, mint a nagyszerű teljesítményt nyújtó és játékosokat exportáló jégkoronggal foglalkozni.

Dmitrij Szviscsev, a duma sport- és ifjúsági bizottságának elnöke az R-Szport hírügynökségnek nyilatkozva azt javasolta, hogy eresszék szélnek a válogatottat, és hogy meg se hallgassák a lemondását felajánló Leonyid Szluckij szövetségi kapitány beszámolóját a törvényhozásban.

– A legjobb beszámoló az, amit most láthattunk. Nincs miről beszélni, mindent gyökeresen át kell alakítani, mindenkit szét kell zavarni és tiszta lappal kell indulni – szögezte le a kormányzó Egységes Oroszország pártot képviselő Szviscsev.

Mint mondta, a csoda, amelyre sokan számítottak Oroszországban, nem következett be a francia pályákon, az orosz játékosok csak ácsorogtak, tetszelegtek, statisztaszerepet töltöttek be „a gyors és energikus fiúk játékában”.

– Ilyen focira nincs szükségünk – állapította meg a szintén kormánypárti Alekszandr Hinstejn, az állami duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának alelnöke.

Igor Lebegyev, a parlamenten belüli ellenzékhez tartozó Liberális Demokrata Párt tagja, az állami duma alelnöke, az Orosz Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának tagja a Twitteren már a Wales elleni mérkőzést előtt azt írta: „ne tápláljunk illúziókat, Oroszország válogatottja holnap üres kézzel fog hazatérni”.

A Csempionat című hírportálnak kijelentette: le kell vonni a megfelelő következtetéseket és hazai körülmények között meg kell kezdeni a felkészülést a 2018-as világbajnokságra.

– Van még időnk és lehetőségünk. Tárgyilagosnak kell lennünk és józanul kell tekintenünk a világra. Az európai futball szintje megemelkedett. A csapatok jól játszanak. Mi még mindig az 1960-as Eb-n elért győzelmünk emlékével élünk. Azok a fiúk, akik most vannak a pályán, úgy játszanak, ahogy tudnak. De ez nem elegendő. Már az is vívmány, hogy eljutottunk az Eb végső szakaszába és hogy egyáltalán kiutaztunk Franciaországba – vélekedett Lebegyev.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták pártvezére szerint a walesiek azért győztek, mert nacionalisták, akiket az angolok mindig elnyomtak. Szavai szerint le kell cserélni az orosz válogatottat, Oroszország-szerte versenyeztetést kell szervezni, és húszéves vidéki srácokat kell összegyűjteni, akik bármelyik bajnokságot meg tudják nyerni.

– A Donyec-medencéből kell orosz srácokat hozni! Feldühödöttekre, nemzeti beállítottságúakra van szükség, de az internacionálé és a piac mindent megsemmisít – mondta.

Gennagyij Zjuganov, a szintén a parlamenti ellenzékhez tartozó Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke a RIA Novosztyi hírügynökség közlése szerint a kormánypárt politizálásához hasonlította a válogatott játékszellemét. Véleménye szerint a pályán 11 milliomos szaladgált, akik sokat akarnak keresni, de nem akarnak úgy megdolgozni a sikerért, mint az igazi sportemberek.

A kapitányt nem engednék

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szeretné, ha Leonyid Szluckij maradna az ország válogatottjának szövetségi kapitánya.

– Szeretném, ha folytatná a munkát. Részletesen meg fogjuk vizsgálni a csapat szereplését. Adok neki néhány nap pihenőt, és ismét beszélni fogok vele – nyilatkozta kedden Mutko.

Dmitrij Szviscsev, az orosz állami duma sport- és ifjúsági bizottságának elnöke kedden azt javasolta, hogy eresszék szélnek a válogatottat, és meg se hallgassák a lemondását felajánló szövetségi kapitány beszámolóját a törvényhozásban.

A CSZKA Moszkvát is irányító Szluckij tavaly augusztusban váltotta az olasz Fabio Capellót a kapitányi poszton.

Olvasói sztorik