EB 2016

Storck tisztában van a múltunkkal

A szövetségi kapitány nem akarja a válogatottat a Leicesterhez hasonlítani.

A magyar válogatott sikereinek köszönhetően immár nemzetközi szinten is növekvő népszerűségre tesz szert. Most épp az angol Guardian közölt hosszabb cikket a mieinkkel kapcsolatban.

A “Magyarország reméli, hogy Portugália ellen folytatja reneszánszát” című alkotás megemlíti, hogy az F-csoport megnyerése elképesztő volna azok után, hogy Bernd Storck már a Norvégia elleni pótselejtező megnyerését is “kisebb csodaként” jellemezte.

A cikk szerint Magyarország az Eb előtt legfeljebb abban reménykedhetett, hogy megcsípi a csoport harmadik helyét a másik kiscsapat, Izland előtt. Storck azonban minden összehasonlítást élből elutasít, amely a magyarokat a Leicester Cityhez viszonyítaná.

– Reális szeretnék maradni, de a Leicester győzelme természetesen fantasztikus – mondta a szövetségi kapitány.

A Guardian ezután leírja, hogy a magyar futball Puskás Ferenc és az Aranycsapat idején élte legszebb időszakát, de a Storck, Möller, Gehrke német trió irányítása alatt újra felvirágozhat.

– A német edző német mentalitást is hozott – mondta a lapnak Szalai Ádám. A cikk szerint ennek van is látszatja, hiszen a magyarok hatékonyan és fegyelmezetten futballoztak eddig.

– Játszottunk együtt, mindketten Bundesligás labdarúgók voltunk. Tudjuk, mit kell tenni ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Bernd olyan ember, aki 24 órán keresztül a futballnak él – nyilatkozta a segítő, Andy Möller Bernd Storckról.

A magyarok jutalma az első két meccsen szerzett négy pontért a félnapos vasárnapi szabadság volt – említi a Guardian, majd Storckot idézi.

– Több mint megérdemelték. Ha a torna előtt valaki azt mondja, négy pontunk lesz, nem hiszem el. Elképesztően büszke vagyok a csapatomra. Ennyi év kudarca után ez fantasztikus siker.

A nézőszám is szóba került.

– Otthon általában 2000 néző előtt játszanak a fiúk. Ha egyből 50-60 ezer néző elé hoztam volna őket, nem működött volna. A válogatottakra nagyon sokan kíváncsiak és az utolsó felkészülési meccsünk azt hiszem, teltházas volt. A magyar bajnokság legtöbb stadionja régi, rossz állapotban van, a színvonal gyenge és a legtöbb néző a televízión keresztül követi a meccseket – mondta erről a szövetségi kapitány.

– Remélem, hogy ez egy szebb jövő kezdete. Ez a csapat új történelmet írhat. Fizikálisan sokkal erősebbek vagyunk, mint az elmúlt években, taktikailag pedig több variációnk van. Tisztában vagyok a régmúlt sikereivel, de ez inkább visszahúzó faktor. Az eszemben mindig a csapat fejlődése jár. Az Eb után az oroszországi vb selejtezői kezdődnek. Ott is nagy szerepet szeretnénk játszani. Nagy kihívás ez nekünk, hogy kilépjünk az árnyékból – mondta Storck.

Olvasói sztorik