EB 2016

Spanyol–német, angol–francia? Bármi összejöhet az Eb kegyetlen ágán

Látványos a különbség a felső és az alsó útvonal között.

Korábban mindenki Spanyolországot irigyelte, hiszen a papírformának megfelelően jóval könnyebb ágra kerülhetett volna, mint Németország, Franciaország vagy épp Olaszország. Hatványozottan igaz volt ez azután, hogy Wales meglepetésre a B-csoport élén végzett, megelőzve ezzel azt az Angliát, amely így szintén az erősebbik útvonalon kell, hogy beverekedje magát a fináléba az Európa-bajnokságon.

Csakhogy a spanyolok meglepetésvereségével immáron nem ők, hanem Horvátország szerepelhet a párharcok előnyösebbik részén, míg „lent” egészen brutális helyzet alakult ki.

Az alsó ágon Németország várja ellenfelét, az A- vagy a B-csoport harmadikját – a papírforma azt ígéri, hogy Szlovákia lesz ez a csapat. A Németország–Szlovákia (?) párharc győztese is bombaellenféllel játszhat, hiszen a negyeddöntőben Spanyolország vagy Olaszország érkezik majd – utóbbi kettő egymással meccsel a 16 között. Az olaszok annak ellenére sem tudták elkerülni „végzetüket”, hogy már egy fordulóval a vége előtt bebiztosították első helyüket az E-csoportban.

Franciaország is ezen az ágon képviselteti magát, a nyolcaddöntőkben a C- vagy az E-csoport harmadik helyezettje lesz az ellenfél. A papírforma szerint – és ehhez csak annyi kell, hogy se Olaszország, se Belgium ne kapjon ki szerdán 21 órától kezdődő meccsén – inkább előbbi, vagyis a C-csoportból érkező Észak-Írország kerülhet majd ide, de ha mégsem, akkor Belgium, Írország vagy Svédország jöhet.

A negyeddöntőben aztán Anglia vagy az F-csoport második helyezettje lehet az ellenfél attól függően, hogyan szerepelnek a Háromoroszlánosok. És hogy ki ellen? Nos, ez elég nyitott kérdés, ugyanis a magyaros csoportból egyelőre Portugáliát leszámítva bármelyik válogatott kvalifikálhat másodikként, és az erőviszonyokat is nehéz felmérni.

A fentiek azt is jelentik, hogy akár már a negyeddöntőben összejöhetnek olyan párosítások, mint a döntőbe várt Németország–Spanyolország vagy a szintén később elképzelt Franciaország–Anglia.

Eközben a fenti ágon tobzódnak az ambíciózus kiscsapatok: a Svájc–Lengyelország párosítás már biztos, Horvátország valószínűleg a magyaros csoport 3. helyezettjét kapja, Wales nagy eséllyel Törökországgal fog találkozni, míg az F-csoport győztesének az E-csoport másodikjával, a papírforma szerint Belgiummal kell majd szembenéznie.

Olvasói sztorik