EB 2016

Izland először nyert és továbbjutott – VIDEÓ

Ausztria egy ízben még egyenlített, de Traustason a 94. percben eldöntötte a mérkőzést.

Európa-bajnokság, F-csoport, 3. forduló

Izland – Ausztria 2-1 (1-0)
Saint-Denis, 80000 néző. Játékvezető: Marciniak (lengyel)
Izland: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Traustason, 80.), Bödvarsson (Bjarnason, 71.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson
Ausztria: Almer – Klein, Hinteregger, Prödl (Schopf, a szünetben), Fuchs – Dragovic, Baumgartlinger – Alaba, Ilsanker (Janko, a szünetben), Arnautovic – Sabitzer (Jantscher, 78.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Gólszerzők: Bödvarsson (18.), Traustason (94.), ill. Schöpf (60.)

Végeredmény:

1. MAGYARORSZÁG 5 pont (6-4)
2. Izland 5 (4-3)
3. Portugália 3 (4-4)
4. Ausztria 1 (1-4)

A F-jelű kvartett utolsó csoportmérkőzéseire került sor szerda este 18 órától. Az egy ponttal szerénykedő osztrákok ellenfele a két döntetlennel rendelkező izlandiak voltak. Matematikailag még mindkét csapatnak volt esélye továbbjutó helyen végezni, de sok múlott azon is, mi történik a Magyarország – Portugália találkozón. A lengyel Marciniak sípszavára a piros mezes osztrákok kezdték a mérkőzést, az első komoly lehetőség azonban a kék felszerelést húzó izlandiak előtt adódott. A 2. percben Gudmundsson vállalkozott lövésre 24 méterről, ám csak felső lécet talált.

A 18. percben aztán megtörtént a gólcsend: egy izlandi bedobás után Bödvarsson maradt egyedül vagy rázta le ügyesen védőit és hat méterről kilőtte a jobb alsót.

A 36. percben óriási lehetőség adódott Ausztria előtt, Alabát húzta le kezénél fogva a tizenhatoson belül Skúlasson, a lengyel spori pedig a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Dragovic végezte el, de csak a bal kapufát találta el, maradt így az 1-0-s eredmény, ami a szünet végéig nem is változott.
https://www.youtube.com/watch?v=rhazDVcaJYc

Veszélyesen kezdte a második félidőt Ausztria, Alaba a 47. percben a kaputól jó hét méterre tüzelhetett, de Árnason a gólvonalon mentetni tudott. A 60. percben aztán megtört az osztrák átok, a csereként beállt Schöpf remekül hagyta állva az izlandi védőket, majd egy remek csel után betört a tizenhatoson belülre és kilőtte a bal alsó sarkot. Ez volt az osztrák válogatott első gólja a francia Európa-bajnokságon.
https://www.youtube.com/watch?v=pD9q1fafkuo

A folytatásban támadásban maradt Ausztria, de a szerencse az izlandiak pártján állt, újabb gól pedig már csak a hosszabbításban született. A 94. percben Traustason lőtt győztes találatot a szigetországiaknak, akik így csoportmásodikként készülhetnek a nyolcaddöntőre.

https://www.youtube.com/watch?v=JFh9EMyCTcE

Olvasói sztorik