Tengernyi ukrán helyzet, lengyel győzelem

Hiába a 19 kapuralövés, Blaszczykowski gólja döntött.
Európa-bajnokság, C-csoport, 3. forduló
Ukrajna-Lengyelország 0-1 (0-0)
Marseille, néző. Játékvezető: Moen (norvég)
Ukrajna: Pjatov – Butko, Hacseridi, Kucser, Fedeckij – Sztepanenko, Rotan, Konopjanka, Jarmolenko – Zincsenko (Kovalenko, 72.), Zozulja (Tyimoscsuk, 92.). Szövetségi kapitány: Mihailo Fomenko
Lengyelország: Fabianski – Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Krychowiak, Jodlowiec, Kapustka (Grosicki, 71.), Zielinski (Blaszczykowski, 46.) – Milik (Starzynski, 92.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
Gólszerző: Blaszczykowski (54.)

A B-csoport állása

1. Németország 7 pont
2. Lengyelország 7 pont
3. Észak-Írország 3 pont
4. Ukrajna 0 pont

Tét nélkül várta az utolsó, Lengyelország elleni csoportmeccsé Ukrajna, hiszen a második körben meglepetésre vereséget szenvedtek Észak-Írországtól, így már biztos kiesők voltak. Ennek szellemében több helyen is változtattak a kezdőn: bekerült Kucser, Butko, Rotan és Zincsenko is és visszatért Zozulja, de a padra ült Szeleznyov, Rakickij, Kovalenko, Sevcsuk és Szidorcsuk.

A lengyelek is sokat cseréltek: Szczesny továbbra is sérült, így Fabianski ugyan maradt a kapuban, de Cionek, Kapustka, Jodlowiec és Zielinski is a kezdőben kapott helyet, így Maczynski, Grosicki, Blaszczykowski, valamint Piszczek került ki.

A harmadik percben máris helyzetbe kerültek a lengyelek: Lewandowski sarkazott pazarul, így Milik léphetett ki helyzetben, de Pjatovba rúgta a labdát.

Egy perc sem telt el és már maga Lewandowski lőhetett volna gólt, amikor Jodlowiec csavart középre és az elalvó védők között teljesen üresen passzolhatott volna a kapuba. Lövése azonban jócskán fölé szállt.

Újabb egy perc és Lewandowski lépett ki ismét, de ezúttal lesen, így az sem számított, hogy melléemelt Pjatov fölött. Ezután viszont jött egy ukrán lehetőség is, Zincsenko ugratta ki Zozulját, aki túl lassan döntött, így Pazdan odaért és ziccerben blokkolt. A labda Jarmolenko elé került, akit viszont Jedrzeljeczyk blokkolt a szélen.

A 18. percben ismét a sárga mezesek támadtak: Rotan emelt Jarmolenkóhoz, Glik beragadt, így nem volt les, a szélső pedig egy az egyben vezethette kapura a labdát. A gól azonban elmaradt, mivel a Dinamo Kijev játékosa ballal bőven a kapu mellé csavart ordító ziccerben.

A 26. minutumban Rotan sárgult be, miután az oldalvonalnál buktatta Kapustkát. Három perccel később Konopjanka tűzte rá jó 27 méterről, lapos lövése nem sokkal kerülte el a kaput és az oldalhálóba vágódott.

A 38. percben Kucser is besárgult, amikor Lewandowskit szerelte szabálytalanul a középpályán. Egy perccel később jókora emberfölényben vezethette a védelemre a labdát Konopljanka, aki tologatta-tologatta, majd a felfutó Butkóhoz bökte, a balhátvéd lapos beadása megpattant Cioneken, így éppen Konopljankához pattant vissza, de a váratlanul odaérő labdát a középpályás már nem tudta lekezelni, így Glik tisztázott.

A második játékrész is ukrán helyzettel kezdődött: Butko beadásából Zincsenko fejelt 7 méterről, a labda azonban kissé magasan érkezett és nem is ért célt.

Ennek ellenére a lengyelek szerezték meg a vezetést: Milik passzolt a kaputól 23 méterre a félidőben Zielinskit váltó Blaszczykowskihoz, aki egy csellel nagyon elfektette Rotant, majd elemi erővel bombázott a jobb felsőbe (0-1).

A gólt követően tovább folytatódott az ukrán helyzetek sora: Zincsenko lőtt mellé 24 méterről kevéssel. A 63. percben Konopljanka emelt Zincsenkónak, aki szépen visszafejelte, Rotan visszagurított az érkező Konopljankához, aki 17 méterről elcsavart a kapu bal felső sarka fölött.

A 71. percben Kapustkát Grosicki váltotta. Fél perccel később Konoopljanka lőtt 25 méterről, Glik bokkolt, de a labda a tizenegyespont környékén Zincsenkó közelébe került, a fiatal középpályás ráfordult, de fölébombázott, maradt a 0-1.

Fomenko válaszul le is hívta egyik legkreatívabb játékosát, hogy a helyére a szintén fiatal Kovalenkót állítsa be. A 81. percben Jarmolenko ívelt középre, meg is találta Zozulját, aki azonban 7 méterről centikkel a kapufa rossz oldalára bólintott.

A 83. percben Rotan lőtt 23 méterről ballal, Fabianski óriási bravúrral tolta ki a próbálkozást. Egy percre rá Jarmolenko lőtt 27 méterről, életerős próbálkozását Fabianski magabiztosan fogta.

És nem álltak le az ukránok: Kovalenko gyönyörűen ugratta ki Butkót, aki az alapvonal közeléből, 8 méterről passzolt középre, de egy védőben elakadt az ígéretes helyzet.

A végén még egy ukrán csere jött: Fomenko afféle életműdíjként két percet adott a veterán Anatolij Tyimoscsuknak, aki nélkül ezelőtt a torna előtt nem kezdődött úgy ukrán mérkőzés Eb-n vagy vb-n, hogy ne lett volna a kezdőben. Nem sokkal később Milik helyére Starzinski állt.

Az eredmény viszont már nem változott, így Ukrajna meglepetésre pont nélkül végzett a C-csoport élén úgy, hogy mind Németország, mind Lengyelország ellen pontra, pontokra szolgált volna rá teljesítménye alapján – ezen a találkozón 19 lövési kísérlettel próbálkoztak. A lengyelek ugyan megnyerték a meccset, de így is csak a csoport második helyén végeztek, mivel Németország szintén 1-0-ra nyert Észak-Írország ellen.