EB 2016

Nincs okunk félni Ronaldótól és Portugáliától – így látják külföldön

Szalai Ádámot úgy mutatják be külföldön, mint Ronaldo csodálója. A szaklap szerint félelmetes magyar szurkolókra számíthat a Real-sztárja.

Egyelőre nem villog a franciaországi Eb-n Cristiano Ronaldo. A portugálok előbb döntetlent játszottak Izlanddal, az aranylabdás sztár pedig a pályán mutatott mentalitása miatt került a kritizálók kereszttüzébe. Aztán az osztrákok ellen büntetőt rontott a klasszis, a támadók sora azóta csak bővült.

Az ibériai együttesre szerda este sorsdöntő mérkőzés vár Magyarország ellen, az ESPN FC cikkéből ugyanakkor kiderül, nem szabad teljesen leírni Ronaldót, hiszen a klasszis bármikor képes váratlant húzni, és egyik pillanatról a másikra eldönthet egy-egy kulcsmérkőzést. A lap megjegyzi, nem árt figyelmen kívül hagyni, hogy míg a sajtóban élesen bírálják Ronaldót, addig csapattársai csakis szuperlatívuszokban beszélnek róla.

A lap hasábjain megszólaló Szalai Ádámot is úgy mutatják be, mint Ronaldo egyik nagy csodálója, ráadásul ismerik is egymást, hiszen volt olyan év, amikor mindketten a Real Madrid alkalmazásában álltak. Igaz, Szalai „csak” a Castillában játszott, de jól emlékszik Ronaldóra:

– Cristiano jó srác – meséli a Hoffenheim támadója. – Volt szerencsém vele együtt tréningezni még a madridi időkben, hihetetlen élmény volt ez számomra. Az én szememben ő a világ legjobbja. Nagyon örülök, hogy újra játszhatok ellene. A Schalke játékosaként egy alkalommal megmérkőztem már ellene a Bajnokok Ligájában, de nagyon várom a második találkozást – már válogatott színekben.

A lap megjegyzi, hogy Szalai annak ellenére csak csere volt Izland ellen, hogy az osztrákok ellen ő szerezte a válogatott vezető gólját.

– Nem tudom, miért döntött így a mester, de természetesen tiszteletben tartom a taktikai elképzelését. Remélem, a portugálok elleni is lehetőséghez jutok, ugyanakkor az a legfontosabb, hogy már szereztünk négy pontot.

A lap kiemeli, hogy a magyarokat népes és hangos szurkolótábor buzdítja a helyszínen, ez pedig a harmadik csoportkörben, Lyonban sem lesz másképp. Az ESPN ugyanakkor nincs a legjobb véleményen a magyar drukkerekről, megjegyzik, hogy Ronaldo saját bőrén tapasztalhatja meg a szurkolók félelmetes jelenlétét, akikről kiemelik, hogy a dühöngő ultrák a marseille-i mérkőzés előtt összecsaptak a francia rendőrökkel.

– Nagy fegyvertény számunkra a szurkolótáborunk, mivel mindig buzdítanak minket – vette át a szót Kádár Tamás. – Ők jelentik számunkra a tizenkettedik embert a pályán. Jó kapcsolatot ápolunk szurkolóinkkal.

Az ESPN szerint a 24 csapatos Eb-n két és fél csoportkör után Magyarország szolgáltatta az egyik legnagyobb meglepetést – négy pontot és ideiglenes csoportelsőséget kevesen vártak a Storck-legénységtől.

A lap szerint a magyar csapat egyik titka, hogy a tapasztalt és a fiatal játékosok jól kiegészítik egymást. Király Gábor és Gera Zoltán a rutint képviselik, míg Kleinheisler László vagy éppen Nagy Ádám olyan ígéretes fiatalok, akik már most kirobbanthatatlanok a magyar kezdőből. Megjegyzik azt is, hogy a portugáloknak győzelemre kell játszaniuk szerda este, mivel két pontjukkal még egyáltalán nem érezhetik magukat biztonságban.

Zárásként ugyanakkor kiemeli az ESPN FC szakírója, hogy a magyar játékosok vélhetően tisztelik Ronaldót, de a csapat eddig mutatott formája alapján kevés okunk van félni Portugáliától.

Olvasói sztorik