EB 2016

Ma a németek juttathatják tovább a magyar válogatottat

Bernd Storck kedden duplán szurkol hazájának, de a törökökben is bízhatunk.

Mint ismert, hétfő este az angolokért szorított a magyar válogatott – és sok millió hazai szurkoló –, hiszen ha Anglia legyőzte volna Szlovákiát, akkor a magyar csapat a többi meccs eredményétől teljesen függetlenül biztos továbbjutónak mondhatta volna magát. A fociban viszont nincs „ha”: az angol 0-0 azt jelenti, hogy Szlovákia is csatlakozott a legjobb csoportharmadikak sorához, és négy ponttal jó eséllyel várja a csoportkör utáni szűkítést.

A 24 csapatos Európa-bajnokságon a csoportok első két helyezettjei automatikusan továbbjutnak (12 csapat), illetve hozzájuk csatlakozik a legjobb négy csoportharmadik. Utóbbi rangsorban pillanatnyilag a Szlovákok állnak az élen négy ponttal, illetve biztos a pontszáma az A-csoportot három ponttal záró Albániának is.

A magyar válogatott egyelőre vezeti az F-csoportot, sőt négy megszerzett pontjával biztosan a legjobb háromban végez – a legrosszabb forgatókönyv esetén négy egysége a csoport harmadik helyére lenne elég.

Hogy ez a négy pont elég lesz-e a továbbjutásra, az akár már a keddi 18 órás meccseken eldőlhet: a C-csoportban a négy pontjával a lengyelekkel holtversenyben élen álló Németország ugyanis a három pontot gyűjtő északírekkel csap össze. A csoport utolsó helyezettje, a nulla pontos Ukrajna lesz a lengyelek ellenfele, így látható, hogy csak az Észak-Írország – Németország meccset kell figyelnünk. Ugyanis ha a németek nyernek, akkor a C-csoport harmadikja, Észak-Írország három ponttal zár, így biztos, hogy lesz legalább két csoportharmadik, amelynek négynél kevesebb pontja lesz a végelszámolásban.

Ha a C-csoport még nem harcolná ki a mieink biztos továbbjutását, akkor a D jelű négyes 21 órakor kezdődő meccsein is szurkolhatunk: a Csehország–Törökország mérkőzésen egy döntetlen vagy török győzelem juttatná tovább a mieinket. A csehek ugyanis egy pontot gyűjtöttek idáig, a törökök pedig kétszer kikaptak, így a csoportharmadik három vagy kettő ponttal zárna török pontszerzés esetén. A cseh győzelem viszont azt jelentené, hogy a D-csoport is négy ponttal álló harmadikat delegál, vagy Csehország, vagy Horvátország személyében.

Persze, a fentiekhez hozzátartozik, hogy a magyar válogatott így is nagy esélyes a továbbjutásra, és ha Portugália ellen pontot, pontokat szerez szerdán, akkor minden számolgatás felesleges, hiszen saját erejéből vívja ki továbbjutását.

Olvasói sztorik