EB 2016

Gomez-góllal nyert és csoportelső a Nationalelf – VIDEÓ

Sok helyzetet alakított ki a német együttes, de csak egy gólig jutottak az észak-írek ellen.

Európa-bajnokság, C-csoport, 3. forduló

Észak-Írország – Németország 0-1 (0-1)
Parc des Princes, 45000 néző. Játékvezető: Turpin (francia)
Észak-Írország: McGovern – Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans (McGinn, 84.)- Ward (Magennis, 70.), C. Evans, Davis, McNair, Dallas – Washington (Lafferty, 59.). Szövetségi kapitány: Michael O’Neill
Németország: Neuer – Kimmich, Boateng (Höwedes, 76.), Hummels, Hector – Kroos, Khedira (Schweinsteiger, 69.) – Özil, Götze (Schürrle, 55.), Gomez – Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerzők: Gomez (30.)

Végeredmény:

1. Németország 7 pont (3-0)
2. Lengyelország 7 (2-0)
3. Észak-Írország 3 (2-2)
4. Ukrajna 0 (0-5)

A C jelzésű kvartett utolsó mérkőzéseire került sor kedd este 18 órától: a csoportelső és négy pontos németek ellenfele a három pontot gyűjtő észak-írek voltak. A Nationalelf előzetesen várt kezdőjéből Schürrle és Höwedes is kimaradt, ellenben kezdőként jutott szóhoz Kimmich és Gomez is.

A francia Turpin játékvezető sípszavára a zöld mezes észak-írek kezdték a mérkőzést, ám az első igazán nagy helyzet rögtön a találkozó elején Németország előtt adódott. A 7. percben Thomas Müller parádés indítást kapott a jobb szélről, egyedül vezethette rá a labdát McGovernre, ám az Eb-n egyelőre gólokkal adós támadó a kapusba rúgta a labdát. Öt perccel később Özil rúgott luftot abszolút ziccerben, pár perccel később Götze lőtte ki az észak-ír kapust, Kimmich pedig a kipattanót léc fölé pörgette. Az észak-írek mintha bent maradtak volna az öltözőben…

A 20. percben Müller törhette volna meg újfent a gólcsendet, Gomez parádés tálalása után azonban hét méterről pár centivel lőtt csak a jobb kapufa mellé. Öt perccel később folytatódott a mülleri-balszerencse, a Bayern játékosa egy jobb oldali beadás után fejelt kapufára. Az első fél óra végére aztán a német fölény gólban is megmutatkozott: Müller került helyzetbe, de lövés helyett visszapasszolt Gomezhez, aki 8 méterről vette be az ellenfél kapuját – McAuley lábának segítségével.

https://www.youtube.com/watch?v=IvCCsrxb_Q0

A vezető gól megszerzése után továbbra is a németek maradtak támadásban, sorra alakították ki a helyzeteket, de a szerencse az írek pártján állt, a csapatok így 0-1-es állásnál vonulhattok pihenőre – az eredmény a szigetországiakra nézve volt hízelgő.

A fordulás után is Németország nyomott, a játékrész elején Götze pillanatai következtek, de a játékos még a kapu közvetlen előteréből is mellé perdített, majd az 55. percben le is kapta a pályáról Löw, Schürrle vette át a helyét.

A találkozó hátralévő szakaszában cserék akasztották a folyamatos játékot, az észak-írek csak ritkán jutottak el az ellenfél kapuja elé, a kontráikban viszont ott volt a lehetőség az egyenlítésre.

A 80. percben Gomez duplázhatott volna, ám 8 méteres fejesét McGovern kapus ujjheggyel tolta kapu mellé, nagy lehetőség volt. Az eredmény a hajrában már nem változott, a második játékrész nagyon kevés tényleges helyzetet hozott, a három pontnak köszönhetően Németország pedig csoportelsőként készülhet a nyolcaddöntőre, az észak-írek csoportjukban a harmadik helyen zártak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik