EB 2016

Kétgólos győzelmével Törökország végzett a harmadik helyen

Megérdemelten nyertek Yilmazék, Csehország alárendelt szerepet játszott.

Európa-bajnokság, D-csoport, 3. forduló

Csehország – Törökország 0-2 (0-1)
Lens, Stade Félix-Bollaert, 32836 néző. Játékvezető: Collum (skót)
Csehország: Cech – Kaderabek, Sivok, Hubnik, Pudil – Plasil (Kolar, 90.), Pavelka (Skoda, 57.) – Darida, Dockal (Sural, 71.), Krejci – Necid. Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
Törökország: Babacan – Koybasi, Balta, Topal, Gonul – Inan, Tufan – Turan, Sen (Ozyakup, 61.), Mor (Sahan, 69.) – Yilmaz (Tosun, 90.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim
Gólszerzők: Yilmaz (10.), Tufan (65.)

Végeredmény:

1. Horvátország 7 pont (5-3)
2. Spanyolország 6 (5-2)
3. Törökország 3 (2-4)
4. Csehország 1 (2-5)

A D-csoport utolsó fordulóját rendezték meg kedd este, ahol az egyik párosítás Csehország és Törökország összecsapása volt. Mindkét csapatnak nagy téttel bírt a mérkőzés, hiszen a harmadik hely még elérhető távolságban volt egy esetleges győzelem esetén. Az egypontos csehek sérülés miatt nem számíthattak az egyik legjobb játékosukra, Tomas Rosickyre, míg a pont nélkül álló törököknél meglepetésre csak a padon kezdett a Bayer Leverkusen középpályása, Hakan Calhanoglu.

Rögtön a 10. percben megszerezték a vezetést a törökök, miután Mor jobboldali beadására érkezett Yilmaz, és tíz méterről a kapu bal oldalába lőtt, 0-1. Hat perccel később már egyenlíthettek is volna a csehek, viszont nem volt szerencséje Sivoknak, fejese a kapufáról kifelé pattant. Ezután sem volt unalmas a találkozó, de nagy helyzetet csak a 31. percben láthattunk, amikor is Kaderábek elé került szerencsésen a labda, de a játékos négy méterről nem talált kaput. Nem sokkal után egy csapattársának, Plasilnak volt lehetősége a gólszerzésre, méghozzá egy gyönyörű távoli lövés révén, a török kapus azonban nagy bravúrral hárítani tudott. Az első félidőben nem változott az állás, egygólos előny tudatában mehettek szünetre a törökök.

A második játékrész is jó iramban kezdődött, mindkét oldalon próbálkoztak a játékosok kapura lövésekkel. A 65. percben aztán jött Tufan, aki megduplázta a törökök előnyét, miután kb. 8 méterről éles szögből a rövid felsőbe bombázott egy Mehmet Topal – aki lesen állt, amikor játékba avatkozott – által lekészített labdát, 0-2. A csehek a találat után már egyáltalán nem tudtak felpörögni, ellenfelük egyértelműen kézben tartotta a mérkőzést. A 83. percben például Sahan lőhette volna meg a harmadikat, de egy kavarodás után hat méterről fölé durrantott. A lefújásig is inkább a törökök veszélyeztettek, de újabb gólt nem sikerült bepréselniük. Ezzel a győzelemmel Fatih Terim együttese végzett a harmadik helyen, és közel kerültek a továbbjutáshoz, ám ehhez még egy kis szerencse is kell nekik a szerdai játéknapon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik