EB 2016

Az ukrán kapitány is leköszön az Eb után – Sevcsenko válthatja

Fomenko kedd este búcsúzik a kispadtól.

Mihajlo Fomenko, a már kiesett ukrán válogatott szövetségi kapitánya a keddi, lengyelek elleni utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőzés után távozik posztjáról.

A szakember kedden délelőtt jelentette be, hogy lemond a szakvezetői posztról, amit elsősorban azzal magyarázott, hogy nem sikerült egységes csapatot kovácsolnia a játékosaiból.

– Mi indokolná, hogy folytassam, hiszen az Eb-re tervezett feladatot nem tudtuk megoldani – mondta Fomenko. – Nem éreztem, hogy egységesek lennénk ezen az Eb-n.

A 67 éves szakember az együttesen belüli széthúzást elsősorban az ukrán bajnokság végén történtekkel magyarázta. A pontvadászat hajrájában ugyanis a Sahtar Donyeck és a Dinamo Kijev két kiváló válogatott játékosa, Tarasz Sztepanenko és Andrij Jarmolenko között verekedés tört ki, s később Sztepanenko nyilvánosan bejelentette, hogy megszakítja baráti kapcsolatát Jarmolenkóval.

– Szerettem volna, ha béke és barátság van a válogatotton belül – jegyezte meg a szövetségi kapitány, elismerve, hogy hibázott, és vállalja a felelősséget.

Fomenko utódja ukrajnai hírek szerint a korábbi sztárjátékos, Andrij Sevcsenko lehet, aki Fomenko segítőjeként dolgozik jelenleg.

– Miért ne lehetne ő? Nagy tapasztalattal bír, az edzői képzést is elvégezte, így megvan a szükséges végzettsége a munkához – méltatta az aranylabdás csatárt a távozó kapitány.

Az első két fordulóban Németország és – meglepetésre – Észak-Írország ellen is veszítő ukránok kedden 18 órától lépnek pályára Lengyelország legjobbjai ellen.

Olvasói sztorik