EB 2016

Nem tudtak gólt lőni az angolok Szlovákiának

Északi szomszédaink pedig gyakorlatilag nem is próbálkoztak.
Európa-bajnokság, B-csoport, 3. forduló
Szlovákia-Anglia 0-0
Saint-Etienne, 39 051 néző. Játékvezető: Carballo (spanyol)
Szlovákia: Kozacik – Pekarik, Skrtel, Durica, Hubocan – Kucka, Pecovsky (Gyömbér, 67.), Hamsik – Mak, Duda (Svento, 57.), Weiss (Skriniar, 78.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák.
Anglia: Hart – Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand – Henderson, Dier, Wilshere (Rooney, 56.) – Lallana (Alli, 60.), Vardy, Sturridge (Kane, 76.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson.

A négypontos Anglia a három egységet gyűjtő Szlovákiával csapott össze az Európa-bajnokság B csoportjának harmadik, továbbjutásról döntő fordulójában. A mérkőzést megelőzően egyik csapat sem volt még biztosan a legjobb 16 között, Anglia ennek ellenére gyakorlatilag a cserecsapatával állt ki Hamsikék ellen.

Az első helyzet így a végre kezdőként szereplő Vardy előtt alakult ki, Clyne beadása után lőtt fölé az Arsenal által csábított támadó. A 10. percben egy tizenhatoson belüli kavarodás után Sturridge előtt adódott nagy lehetőség, de a becsúszó Pekarik óriásit mentett, majd ismét a Leicester gólvágója került helyzetbe, ám hatalmas sprint után Skrtel szorításában Kozacikba rúgta a labdát. Ezt követően kicsit leült a mérkőzés, a következő helyzetre majdnem 20 percet kellett várni, ekkor Lallana bombáját védte nagy bravúrral Kozacik. A félidő hajrájában a teljesen üresen álló Hendersont találta meg Lallana beívelése, de kicsit maga mögé kapta a labdát a liverpooli, így fordultában Duricát találta telibe.

A második játékrész szlovák helyzettel indult, Smalling rövid hazaadását csípte el kis híján Mak, de Hart végül üggyel-bajjal menteni tudott. Kontráztak az angolok, Sturridge remekül tálalt a hatalmasat játszó Clyne elé, de Kozacik vállal, óriásit mentve védte az ötös vonaláról leadott lövést. A 61. percben a másodpercekkel korábban beállt Alli kapott tökéletes labdát Hendersontól, de lövését Skrtel a gólvonalról mentette szögletre, majd Dier két próbálkozása tévesztett célt. Egyre fokozódott az angol nyomás, mire válaszul a szlovák kapitány két csatára és egy középpályása helyett három védőt küldött a pályára. Az angolok próbálkoztak becsülettel, de minden lövésükbe beleléptek, minden beadásukat kifejelték, egyszerűen nem tudták feltörni a betömörülő szlovák védelmet, így a mérkőzés gól nélküli döntetlennel ért véget.

Wales győzelmével Anglia a B csoport második, míg Szlovákia a harmadik helyén végzett.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO és a magyar válogatott egykori klasszisa értékelte:
– Nagyon érdekes mérkőzés volt, lehet mondani, hogy a defenzív futball legyőzte a támadófocit, de én nem így látom. Az angolok egy nagyon sablonos támadójátékot játszottak, hiába egykapuztak szinte 60 percig, igazán komoly gólhelyzetet csak egyetlen egyet tudtak kialakítani, de Vardy azt is a kapusba lőtte. Clyde-on kívül gyakorlatilag nem jelentett veszélyt egyik játékosuk sem. Persze, nehéz egy 10 emberrel védekező csapat ellen gólt szerezni, de se egy cselsorozatot, se egy kényszerítőt nem láttam, csak távoli lövésekkel és beadásokkal próbálkoztak, amiket Skrtel és a szlovák védelem gond nélkül hatástalanított, ráadásul veszélyes kontrákat is vezettek ebből egyszer-egyszer. Összefoglalva: az angolok játékából hiányzott a kreativitás, így hiába akarták a három pontot, nem érdemeltek győzelmet, Szlovákiának pedig teljesen megfelelt a döntetlen.
Olvasói sztorik