EB 2016

Wales esélyt sem adott az oroszoknak – VIDEÓ

A szigetországi együttes sima győzelmet aratott zárásként, Bale-ék a csoportelsők a B-kvartettben.

Európa-bajnokság, B-csoport, 3. forduló

Oroszország – Wales 0-3 (0-2)
Stadium de Toulouse, 33100 néző. Játékvezető: Eriksson (svéd)
Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, Ignasevics, V. Berezuckij (A. Berezuckij, a szünetben), Kombarov, Glusakov, Mamajev, Szmolov (Szamedov, 70.), Sirokov (Golovin, 52.), Kokorin, Dzjuba Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij
Wales: Hennessey – Gunter, Chester, A. Williams, Taylor, Davies, Ledley (King, 76.), Ramsey, Allen (Edwards, 74.), Vokes, Bale (Church, 83.). Szövetségi kapitány: Chris Coleman
Gólszerzők: Ramsey (11.), Taylor (20.), Bale (67.)

Végeredmény:

1. Wales 6 pont (6-3)
2. Anglia 5 (3-2)
3. Szlovákia 4 (3-3)
4. Oroszország 1 (2-6)

Az utolsó csoportmérkőzésekre került sor hétfő este a B jelzésű kvartettben. A három pontos walesiek ellenfele az egy döntetlent kiharcoló Oroszország volt. A svéd Eriksson sípszavára a fehér-kék felszerelésben játszó oroszok kezdték a mérkőzést, Gareth Bale-ék piros-fehérbe öltöztek ezúttal.

A szigetországiak remekül és tekintélyt parancsolóan kezdték a mérkőzést, az oroszok még a labdát sem tudták megtartani az ellenfél térfelén. A walesi fölény hamar megmutatkozott gólban is, a 11. percben Aaron Ramsey törte meg a gólcsendet. Az akció egy walesi labdaszerzésből indult, majd Allen pazarul ugratta ki középen a gólszerzőt, aki remekül nyúlt a labda alá és emelte át a játékszert Akinfejev fölött.

Hamar megduplázta előnyét a walesi gárda, a 20. percben Bale tört be nagy lendülettel középen az orosz védők között, majd balra passzolt Taylorhoz, aki előbb a kapusba lőtte a játékszert, ám másodjára már nem hibázott, így növelte tovább a walesiek előnyét.

https://www.youtube.com/watch?v=2FqwRNm9BYs

A második bekapott gól után kezdtek magukra találni az oroszok, hosszabb-rövidebb ideig birtokolták is a labdát, de kapura nem voltak igazán veszélyesek. A 30. percben aztán Bale erőteljes megiramodása és remek cselei után Vokes lőhetett kapura, ám Akinfejev ezúttal bravúrral védett. A szünetre kétgólos előnnyel vonulhatott Chris Coleman legénysége.

https://www.youtube.com/watch?v=veTAaXY96PQ

A szünetben egyet cserélt Leonyid Szluckij kapitány, Alekszej Berezuckij érkezett ikertestvére, Vaszilij Berezuckij helyére, majd nem sokkal később Golovin is pályára lépett, de az oroszok továbbra sem tudtak ellenfelük fölé kerekedni. Csak Akinfejeven múlt, hogy Wales előnye az első óra végéhez közeledve nem nőtt legalább hat gólra.

A 67. percben aztán a rendkívül agilisen játszó Gareth Bale is feliratkozott a gólszerzők közé: Ramsey passza után a Real Madrid villámgyors szélsője pimaszul, bal külsővel perdített a kapuba.

https://www.youtube.com/watch?v=1TZvJOdhyVU

A hajrában a walesi cserék ugyan kissé megtörték a folyamatos játékot, de Ramseyék fölényéhez és magabiztos győzelméhez kétség sem férhetett. Az oroszok végül háromgólos vereséggel zárták az Európa-bajnokságot, míg Wales csoportelsőként készülhet a nyolcaddöntőre.

Olvasói sztorik