EB 2016

Még hogy a bővítés miatt vagyunk az Eb-n? Még a nyolccsapatosba is beférnénk…

Na jó, ez talán túlzás, de az tény, hogy a magyar csapat a legjobb az úgynevezett kicsik közül, akik a létszám felemelése miatt kerülhettek be a mezőnybe. De a többiek se rosszak.

Két forduló után így nézett ki a csoportelsők névsora a franciaországi Európa-bajnokságon: Franciaország, Anglia, Németország, Spanyolország, Olaszország, Magyarország. Egészen varázslatos látvány, hát még ha hozzátesszük, hogy az angoloknak és a németeknek egyelőre nincs is több pontja, mint a mieinknek… Egészen egyértelmű, hogy a fenti hatosból öt csapatot gondolkodás nélkül beszavazna mindenki egy olyan Eb-mezőnybe is, amelyik az 1996 előtti, nyolccsapatos lebonyolítás szerint zajlana. A kivétel persze a magyar, de épp ez növeli a bravúr értékét.

A legjobbak vagyunk a „jó kis csapatok” között

Mindehhez persze kell szerencse, kedvező csoportbeosztás és az is, hogy a mi csoportunk elvileg legmagasabban rangsorolt együttesével, Portugáliával még nem játszottunk (persze ez nem kellett volna, hogy megakadályozza őket abban, hogy két pontnál többet kaparjanak össze Izland és Ausztria ellen), de nyugodtan kijelenthetjük, a minden nagy tornán felbukkanó „meglepetés-kiscsapatok” között ezúttal Magyarország is ott van. És épp ezért érdemes megnézni, hogy állnak azok az együttesek, amelyek az általános vélekedés szerint – a mienkhez hasonlóan – csak a 24-es létszámbővítésnek köszönhetik a kijutásukat.

Ha a matematikai tényeket nézzük, persze vannak kiscsapatok, melyek egyértelműen kivívták helyüket az Eb-n, mert nem kellett pótselejtezniük: ilyen például Izland vagy Albánia. Hogy az izlandiaknál nem vagyunk gyengébbek, azt egyértelműen igazoltuk szombaton, Albánia pedig biztosan kevesebb ponttal végez csoportjában, mint mi és aligha jut a nyolcaddöntőbe (ettől még minden elismerést megérdemelnek történelmi sikerükért). Ugyancsak egyenes ágon jutott ki a csoportunkból Észak-Írország, de nagy bravúr kellene tőlük (a németek ellen), hogy legyen esélyük a nyolcaddöntőre.

Ennyit a „legjobb harmadikról”

A selejtezők legjobb harmadik helyét a mieink előtt utolsó pillanatban megkaparintó Törökország teljesítménye eddig egyértelmű csalódás, igaz, nehéz csoportban vannak, de a leggyengébben játszó csapatok egyike az övék (a horvátok és a spanyolok ellen még gólt sem lőttek, aligha érhetnek oda a legjobb harmadik helyekre). Pedig a törökök nem rutintalan Eb-résztvevők, de a jelek szerint nem az újoncok miatt, hanem például miattuk lehet kritizálni a túl népes Eb-mezőnyt.

A most először történelmi lehetőséghez jutók közül Wales válogatottjáról elmondható, hogy élni tud az eséllyel, még ha a hajrában ki is kapott Angliától. Persze, a világ egyik legdrágább játékosa, Gareth Bale vezette csapat nem „nímandokból” áll, ha az oroszokat legyőzik, simán továbbjutnak. Ugyanebben a csoportban a szintén története első Eb-jén szereplő Szlovákia sem szégyenkezhet, van már győzelme, ha nem is megy tovább, akkor sem nyom nélkül távozik.

A „törpék” kivétel nélkül nyertek meccset!

És akkor nézzük a pótselejtezőn becsúszottakat, akik tehát bővítés nélkül egészen biztosan nem lennének itt. Nos, közülük is egyértelműen Magyarország eddig a legjobb a tornán. Pedig a szinte állandó résztvevő Svédország és a magasan jegyzett játékosokat felvonultató Ukrajna is a mezőnyben van, utóbbi szégyenszemre az első biztos kieső státuszát nyerte el… A svédek is jó eséllyel csomagolhatnak – a negyedik pótselejtező-győztes Írország pedig a belgák elleni 0-3-mal került nehéz helyzetbe. Ezt a „versenyt” vitathatatlanul mi nyertük!

Összegzésként nézzük meg, a „kicsik” közül kik lehetnek büszkék a szereplésükre eddig: Albánia, Észak-Írország, Szlovákia, Wales már szerzett győzelmet, Izland pedig szintén továbbjuthat, vagyis az újoncok közül mindenki kitett magáért, Magyarország (a csoportkörös lebonyolítású Eb-ken szintén újoncként) vezeti a csoportját. Ugyanakkor a sokak szerint 16 fős Eb-re is „odavaló” Ukrajna, Törökország, Oroszország vagy Románia leszerepel – a legkevesebb, amit elmondhatunk tehát, hogy nem a kiscsapatok miatt kell kritizálni a 24 csapatos kontinenstornát – ha kell egyáltalán.

Olvasói sztorik