EB 2016

Király nem hibázott – állítja a magyarok kapusedzője

Holger Gehrke megvédte a szürke mackónadrágos veteránt.

– Király Gábor nem hibázott az Izland elleni, második Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a 11-est megelőző szituációban, mert szabálytalankodtak vele szemben – így véli Holger Gehrke, a magyar labdarúgó-válogatott kapusedzője.

– Nem hibáról van szó. Volt egy apró fault, ami ugyan nehezen volt látható, de megütötték a könyökét, így vált szabaddá a labda – mondta a német szakember, aki hozzátette, nem hibáztatja az orosz bírót, amiért ezt nem vette észre, mivel ő maga is csak a videofelvételeken látta a szabálytalanságot.

Király egy jobb oldali szögletet követően kiejtette a labdát, s az ebből adódó szituáció végén büntetőhöz jutott Izland, amely az értékesített 11-essel előnybe is került az első félidő végén. Gehrke kijelentette, szerinte “nem releváns kérdés”, hogy esetleg a Haladás játékosa helyett más álljon a kapuba.

– Egy ilyen tornán hatalmas nyomás van a kapusokon, akiknek így mentálisan kell erősnek lenniük, ugyanis akár egyetlen hibájukról éveken át beszélhetnek – mondta az MTI-nek Gehrke. Hozzátette, hogy Király rendkívül fontos része a csapatnak, hatalmas tapasztalatával irányt mutat a fiataloknak és megnyugtatja őket, erre példa az, amikor a meccseken egy-egy vagány megmozdulást mutat be, ahogy Izland ellen is tette.

A kapusedző szerint minden nap lehet fejlődni, nincs ez másként a 40 éves Király esetében sem, aki az Eb-k történetének legidősebb pályára lépett játékosa lett. A szerdai, portugálok elleni utolsó csoportmérkőzésre áttérve kifejtette, nemcsak Cristiano Ronaldóra készülnek, mert a mostani lesz az eddigi legerősebb ellenfél, amelyben számos kiváló játékos futballozik.

A szakmai stábban kapcsolatban elmondta, Bernd Storck szövetségi kapitánnyal Kazahsztánban dolgozott együtt, míg Andreas Möller másodedzőt még játékosként ismerte meg a Schalke 04 együttesében. Szerinte így hárman jól tudnak együtt dolgozni, de kijelentette, ez nem csak német triójuk sikere, mert a válogatott mellett dolgozó magyar trénerek ugyanúgy kiveszik a részüket az eredményes szereplésből.

A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott matematikailag még nem jutott tovább, de a második forduló után négy pontjával vezeti az F csoportot és harmadiknál rosszabb már nem lehet a kvartettben. Az utolsó körben szerdán 18 órától Portugáliával találkozik Lyonban. A hat csoportból az első két-két helyezetten túl a négy legjobb harmadik is nyolcaddöntőbe jut.

Olvasói sztorik