EB 2016

Hihetetlen: felpörgetheti a magyar gazdaságot az Eb-siker

A sportközgazdász szerint rövid távon mérhetően hatással lesz a mutatókra Guzmicsék remeklése.

– Várhatóan rövid távon mérhetően felpörgeti a gazdaságot a magyar válogatott sikeres szereplése az Európa-bajnokságon – mondta Dénes Ferenc sportközgazdász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.

A szakértő szerint várhatóan tizedszázalékokban mérhető a sikeres Eb-szereplés a gazdaság egészére nézve, és ahogy egyre tovább jut a válogatott, ez a hatás exponenciálisan nő.

– Hosszú távon pedig a rendező Franciaország mellett Magyarország is abban bízik, hogy a siker meghúzza a futballipart – fogalmazott.

Bár lehetséges, hogy a válogatott egyes tagjai az Eb után akár topcsapatba is kerülhetnek, Dénes Ferenc a sikeres szereplés fontosabb hatásának azt tartja, hogy az egész magyar futball felértékelődik. Vagyis azok, akik most még csak a futballakadémiákon vannak, az eddigiekhez képest már egy egész más helyzetben kerülnek ki az európai piacra.

A szakember arról is beszélt, hogy Franciaország az Eb-től függetlenül is turisztikai célpont, így a sportesemény miatti turisztikai beruházások hosszú távon bizonyára megtérülnek. Az is erre utal, hogy a stadionokra költött 1,7 milliárd euróból csupán 800 millió ment az esemény költségvetéséből, a többi magántőkéből származik.