EB 2016

Jaj, csak nehogy csoportelsők legyünk!

Egészen furcsa dolgok is dönthetnek a sorrendről. Forgatókönyv-számolgatás.

Izland elleni döntetlenjével valamelyest tisztult ugyan Magyarország helyzete, ami a továbbjutást és a lehetséges nyolcaddöntős ellenfél kilétét illeti, de még mindig rettentő sok variáció maradt. Lássuk, melyek!

Először is tisztázzuk, hogy milyen tényezők dönthetnek holtverseny esetén.

1. Egymás elleni eredmény

2. Jobb gólkülönbség

3. Több lőtt gól

4. Fair Play-pontszámok

Pocsék kilátások a csoportelső előtt

Az F-csoport győztese – bárki lesz is az végül – biztosan az E-csoport második helyezettjével találkozik majd. Abban a négyesben Olaszország két győzelmével már bebiztosította elsőségét, így a mögötte zsúfolódó három együttes közül kerül majd ki a második személye. A Belgium-Svédország, illetve Olaszország-Írország találkozókon a papírforma azt ígéri, hogy a belgák futnak majd be másodikként, így a mi kvartettünk nyertese Belgiummal találkozik majd a nyolcaddöntőben.

Hogyan lehetünk csoportelsők?
A magyar válogatott akkor lehet csoportelső, ha
– nyer Portugália ellen
– döntetlent játszik Portugália ellen, és Izland legfeljebb egy góllal győzi le Ausztriát vagy ha két góllal, akkor úgy, hogy ugyanannyi gólt szerez, mint ahányat mi a luzitánok ellen (2-2 és 2-0; 3-3 és 3-1, stb)

A legjobb forgatókönyv

Az F-csoport második helyezettje a B-csoport második helyezettjével fut majd össze a nyolcaddöntők során. Ez az a négyes, ahol Anglia (4 pont), Wales (3 pont), Szlovákia (3 pont, rosszabb egymás elleni) és Oroszország (1 pont) szerepel, az utolsó körben pedig Anglia-Szlovákia és Wales-Oroszország meccseket rendeznek. A papírforma itt Wales 2. helyét ígéri, tehát F2-Wales meccset rendeznek.

Hogyan lehetünk csoportmásodikok?
A magyar válogatott akkor végez az F-csoport második helyén, ha
– kikap Portugáliától és Izland nem nyer Ausztria ellen
– döntetlent játszik Portugáliával, de Izland kettőnél több góllal veri meg Ausztriát vagy két góllal de úgy, hogy eggyel több gólt szerez Ausztria ellen, mint Magyarország Portugália ellen (pl. Izland-Ausztria 2-0, Magyarország-Portugália 1-1)

Bombaerős ellenfél jöhet

Az F-csoport harmadik helyezettjének kilátásai sem túl jók. Itt ugyebár eleve az sem tűnik biztosnak, hogy az itt végző csapat kvalifikál a további küzdelmekre, de ez minket csak akkor érdekel, ha Magyarország történetesen itt zár. Ehhez ki kell kapnunk Portugáliától, Izlandnak pedig meg kell vernie Ausztriát. Ekkor a mieinknek 4 pontja és maximum +1-es gólkülönbsége lenne. Mivel egyelőre minden más négyesben is előfordulhat az, hogy a csoportharmadiknak legalább olyan mérlege lesz, mint nekünk, ezért matematikailag még a magyar csapat is kieshet.

A hatodik csoport tagjaként azonban mi már elég jól behatároltan tudni fogjuk majd, milyen teljesítmény lesz elegendő ahhoz, hogy csoportharmadikként továbbjussunk (az sem kizárt, hogy eredménytől függetlenül továbbjutunk már addigra), hiszen egy csoportot leszámítva minden más mérkőzést előttünk rendeznek. Általánosságban elmondható: ha nem kapunk ki 2 gólnál nagyobb különbséggel Portugáliától, nem lehetünk nagy bajban, de ha mégis megtörténik, még mindig elképzelhető, hogy kvalifikálunk.

A négy legjobb harmadik helyezett kilétét eldöntő kritériumok:

– Pontszám

– Gólkülönbség

– Több lőtt gól

– Fair Play-pontszám

Az F-csoport harmadik helyezettjének lehetséges ellenfele a C-csoport vagy a D-csoport győztese lehet – ez attól függ, hogy végül melyik négy kvartett harmadikjai jutnak tovább. Egyikkel sem járnánk azonban túl jól: a C-ben a papírforma szerint a németek, a D-ben a spanyolok végeznek az élen.

Hogyan lehetünk csoportharmadikak?
A magyar válogatott akkor végez az F-csoport harmadik helyén, ha
– kikap Portugáliától és Izland legyőzi Ausztriát

A Fair Play-pontszám nem nekünk kedvez

Fent már említettük, hogy a holtversenyek eldöntése során a végső meghatározó módszer a Fair Play-pontszám. Ez rengeteg különböző faktorból áll össze, amibe részletesen itt most nem megyünk bele, de a lényeg, hogy az összes válogatott és nemzetközi kupameccsen történtek alapján az UEFA delegáltja objektív (sárga és piros lapok), valamint szubjektív (tisztelet az ellenfél, a játékvezetők felé, időhúzási szándék, stb) szempontok alapján megállapít egy pontszámot, amelyekből aztán kijön egy átlag, majd a különböző országok csapataiból egy ranglista, melyet évente frissítenek.

Bár ez a ranglista a 2015-16-os szezonról még nem nyilvános (holott a vizsgált időszak április 30-án lezárult), az elmúlt évek alapján a papírforma szerint Izland idén is jóval előttünk végez – legutóbb 8.-ak voltak, míg mi mindössze 36.-ak.

Összességében ez azt jelenti, hogy amennyiben Magyarország döntetlent játszik Portugáliával, Izland pedig úgy győzi le két góllal Ausztriát, hogy pontosan eggyel rúg több gólt, mint ahányat mi a luzitánoknak (pl. 1-1 és 2-0; 2-2 és 3-1; 3-3 és 4-2, stb), akkor vélhetőleg csoportelsőként menetelhet tovább.


Olvasói sztorik