EB 2016

Döntetlennel a 16 között Franciaország és Svájc is

A franciák háromszor is a kapufát találták el, Svájcnak nem volt kapura tartó lövése.
Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló
Svájc-Franciaország 0-0 (0-0)
Lille, 45 616 néző. Játékvezető: Skomina (szlovén)
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schar, Djorou, Rodriguez – Xhaka, Dzemaili, Behrami – Mehmedi (Lang, 86.), Embolo (Seferovic, 74.), Shaqiri (Fernandes, 79.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic.
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Rami, Evra – Sissoko, Cabaye, Pogba – Coman (Payet, 63.), Gignac, Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamp.

Az elmúlt hét nemzetközi tornán már negyedszer egy csoportba kerülő Svájc és Franciaország feszült egymásnak vasárnap este, az Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, továbbjutásról döntő fordulójában. A már biztos nyolcaddöntős franciák csak egy vereséggel kerülhettek volna el a csoport első helyéről, míg Svájcnak feltétlen pontszerzésre volt szüksége ahhoz, hogy a Románia-Albánia meccs eredményétől függetlenül, biztosan a legjobb 16 közé jussanak.

A mérkőzés első helyzete Svájc előtt adódott, egy szöglet után Pogba nem tudott felszabadítani, a labda így a már földön fekvő Embolóhoz pattant, a csatár azonban nem tudta kapura irányítani a játékszert. Később átvették az irányítást a franciák, Pogba lövései után kétszer is a keresztlécet találta el: először kellett hozzá Sommer is, aki kiejtette a Juve-sztár lövését a kezéből, ami szerencséjére a kapufa érintésével hagyta el a játékteret, másodszor azonban már csak nézte a svájci kapus, ahogy az életerős távoli lövés a lécen csattan. Pogba továbbra is aktív maradt, de kiszorított helyzetből leadott lövését, majd a beadása utáni Gignac-fejest is védte Sommer, előbbit igencsak bravúrosan.

A túloldalon Dzemaili megpattanó lövését fogta Lloris, és ha több helyzetet nem is, szokatlan jeleneteket láthattak a mérkőzésre kilátogató nézők az első félidőben. Először Mehmedi, majd Xhaka meze szakadt el, majd Pogba lovagolta meg Embolót egy labdáért folytatott harcban, a második játékrész elején pedig a labda pukkadt ki egy szerelés következtében.

Az 57. percben Griezmann kapott remek labdát, 20 méterről leadott lövését Sommer szögletre ütötte, majd a svájci kapus volt a végállomás Gignac próbálkozásánál is. A hajrához közeledve a csereként beállt Payet került nagy helyzetbe: Sissoko ment el a jobb oldalon, beadása üresen találta a nagy sprint után megérkező francia hőst, de kapáslövése után ismét a keresztléc mentette meg a svájci válogatottat. Payet a folytatásban is próbálkozott, de távoli lövése elkerülte a kaput, szabadrúgását pedig saját csapattársa, Sissoko “védte ki”.

A végjátékban ezúttal nem esett francia gól, a döntetlennek köszönhetően a házigazdák csoportelsőként, Svájc pedig másodikként jutott a nyolcaddöntőbe.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, korábbi szövetségi kapitány értékelte:
– Mivel döntetlen esetén mindkét csapat továbbjutása biztos volt a csoportból, volt az embernek egy érzése, hogy pontosztozkodással ér véget a találkozó, ennek ellenére előzetesen francia győzelmet vártam. A 4-3-3-as felállásban pályára lépő franciák nagy nyomás alá helyezték a mérkőzés elején ellenfelüket, az első félidőben kilenc alkalommal rúghattak szögletet, és két kapufát is elértek. Svájc részéről ugyanakkor Embolo végig magában hordozta a veszélyt, és a pálya közepén tömörülő franciákkal szemben a két szélsővédőjük is komoly kárt okozhatott volna, de nem éltek a lehetőséggel, valószínűleg nem akartak kinyílni.
– A félidő vége felé feljöttek a svájciak, a második játékrész pedig már szinte teljesen kiegyenlített volt, bár a csereként beállt Payet megint megmutatta milyen jó játékos, többször is gólt szerezhetett volna. A mérkőzés végén már egyik csapat sem küzdött igazán, megnéztem volna, mire mennek egymással egy egyenes kieséses meccsen, itt mindenesetre mindkét csapatnak megfelelt az egy pont.
Olvasói sztorik