EB 2016

Íme, az Eb abszolút álomkerete

Mezszámok alapján.

Az Európa-bajnokságnak köszönhetően az egész kontinens focilázban ég, se szeri se száma a különböző statisztikai elemzéseknek, esélylatolgatásoknak és álomcsapatoknak. Ez utóbbi, igencsak elcsépelt kategóriában azonban a Squawka internetes oldal az Eb féltávjához közeledve is tudott újat mutatni – mezszámok alapján alakította ki a tornára kijutott csapatok szubjektíve legerősebb keretét. A Rangadó.hu a posztokra is tekintettel néhány helyen belenyúlt az oldal csapatába, ezt közöljük az alábbiakban:

1 – Manuel Neuer. A szimpátiakérdést félretéve, jelenleg a német a világ legjobb kapusa, így hiába legenda az olasz Gigi Buffon, és hiába képes óriási bravúrokra az angol Joe Hart, Neueré az egyes dressz.

2 – Toby Alderweireld. Bár óriási hibája gólt és vereséget eredményezett az Eb első meccsén az olaszok ellen, a Tottenham és a belga válogatott védelmének oszlopa viszi a kettes mezt a svájci Stephan Lichsteiner előtt.

3 – Gerard Pique. Nehéz volt a választás, hiszen Giorgio Chiellini vagy akár Pepe is joggal pályázhatott a kerettagságra, de az oldal választása végül a Barcelona sztárhátvédjére esett.

4 – Elseid Hysaj. Bár szívünk szerint a Napoli védője helyett az Interben és a válogatottban is parádézó Ivan Perisicet neveznénk a csapatba, a posztokat is figyelembe véve azonban a védelem mindkét oldalán bevethető albáné a hely.

5 – Sergio Bosquets. Egy újabb nehéz választás, de a spanyol középpálya motorja a francia Kantét és a német Hummelst megelőzve keretbe kerül az oldalnál és nálunk is.

6 – Andres Iniesta. Hiába visel a szabadrúgás-specialista Calhanoglu vagy a vasárnap gólt szerző Axel Witsel is hatost, a Barcelona és a spanyolok játékmesterének helye van a csapatban.

7 – Cristiano Ronaldo. Bár a portugál zseni egyelőre el van átkozva a tornán, kihagyhatatlan bármilyen csapatból. Ezt Kevin De Bruyne, Antoine Griezmann és Ivan Rakitic bánja többek közt.

8 – David Alaba. Az Eb-n eddig nem brillírozó Bayern-sztár beválogatása még úgy is kétségbe vonható, hogy a pálya szinte bármely pontján bevethető. Mögötte Dimitri Payet, Koke és Mesut Özil várakozik, de az oldal Alabát választaná, és ezen mi sem változtatunk.

9 – Robert Lewandowski. A Bayernben a világ talán legjobb befejező-csatárává érő, a selejtezők gólkirályaként záró lengyel beválogatása sem lehet kérdés. Giroud, Harry Kane és Romelu Lukaku sem rossz támadók mögötte, de ez van.

10 – Zlatan Ibrahimovic. Nem biztos, hogy Lewa és Ibra megférne egymással ugyanazon csapatban, de tegyünk egy próbát. Hajszállal ugyan, de a svéd rosszfiú nyerte a tízes mezt Luka Modric és Eden Hazard előtt.

11 – Gareth Bale. Újabb könnyű választás, a walesi csapatot a hátán cipelő szélvészgyors Real-sztár egyhangú szavazásban utasította maga mögé Martialt és Darijo Srnát is.

12 – Hector Bellerin. A Barca-kiszemelt spanyollal erősítve szélsővédők tekintetében meg is volnánk. Schneiderlinért és Siriguért sem fáj annyira a szívünk, a 12-es szám nem túl populáris a sztárok körében.

13 – Thomas Müller. Bár nagyon szerettük volna elhozni De Geát második számú kapusnak, a Bayern ásza is kihagyhatatlan a csapatból.

14 – Blaise Matuidi. A franciák és a PSG erőssége remekül szerel, rengeteget fut, és a kapu előtt is rendre feltűnik. Igazi box-to-box középpályás, amit Emre Can és William Carvalho sajnálhat igazán.

15 – Sergio Ramos. Az egyik legnehezebb döntés volt, hiszen a szupertehetség Paul Pogba is 15-ös mezben játszik a válogatottban. A Squawka azonban a spanyol mellett tette le a voksát, és a világ egyik legsokoldalúbb védőjének beválogatásával mi sem tudunk vitatkozni.

16 – Daniele De Rossi. A Roma legendája védekező középpályás létére a legeredményesebb gólszerzője a jelenlegi olasz csapatnak. Juanfrant és a friss Bayern-szerzemény Renato Sanchest előzte meg.

17 – Jerome Boateng. A világéletében kőkemény védő Guardiola regnálása alatt a labdával is megtanult bánni. Mandzukic, Hamsík, vagy Dier maradt ki emiatt.

18 – Toni Kroos. A Bajnokok Ligája-győztes és világbajnok középpályás Jordi Albát és Jack Wilshare-t utasította maga mögé a 18-as mezért folytatott harcban.

19 – Leonardo Bonucci. Bár Mario Götze is ezt a számot viseli, a védelem tengelyéből irányító olasz bekk igazi kuriózum, így őrá esett a választásunk.

20 – Dele Alli. Az angolok és a Tottenham mindössze 20 éves irányítója rohamléptekkel közeledik a világsztárság felé, Piszczeknek és Aduriznak sem volt sok esélye vele szemben.

21 – David Silva. A reflektorfényt kerülő szélső hosszú évek óta alapembere mind a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatottnak, mind a történelme legeredményesebb éveit élő Manchester Citynek.

22 – Marc-Andre ter Stegen. Az oldal itt az olasz El Shaarawyt nevezte, mi azonban egy második számú kapust keresve változtattunk az elképzelésen.

23 – Mario Gomez. Nem valami erős a választék a keret utolsó helyét adó 23-asok terén, ezért – bár Giaccherini, Shaqiri, de még Juhász Roland neve is felmerült – rábólintottunk a squawka által preferált török gólkirály csapatba kerülésére.

Első csapat: Neuer – Ramos, Bonucci, Boateng – Alli, Bosquets, Kroos, Alaba – Müller, Ronaldo, Lewandowski.

Második csapat: Ter Stegen – Bellerín, Pique, Alderweireld, Hysaj – De Rossi, Matuidi – Bale, Iniesta, David Silva – Ibrahimovic.

Olvasói sztorik