EB 2016

Király a leggyengébb, de: ki volt a legjobb Izland ellen?

A magyar válogatott csapatkapitánya kiemelkedett a teljesítményével.

Mint mindig, a neves, labdarúgók értékelésével foglalkozó WhoScored.com portál ezúttal is statisztikákkal szolgáltat a szombati Magyarország-Izland találkozóval kapcsolatban. Lássuk, ki lett a legjobb!

Gyakran kerül a szurkolók kritikáinak kereszttüzébe Dzsudzsák Balázs. A magyar válogatott csapatkapitányának teljesítményére már az első találkozón sem lehetett panasz, de Izland ellen aztán abszolút kiemelkedett a mezőnyből. Végül 7,33-al zárt még annak ellenére is, hogy nem kiemelkedően sokszor, csupán 67-szer került hozzá a labda, valamint 69,8 százalékos hatékonysággal továbbította azt 43 kísérletéből. Ebben persze benne van a 7 beadás is, amellyel megpróbálkozott – ebből 2 ért célt, további 7 hosszú átadásából pedig 3 volt pontos. Ezen felül 1 kulcspassza akadt, kísérletezett 4 lövéssel is, 2-szer cselre vállalkozott, 2-szer faultolták, összességében 1-szer vesztett labdát és 4 alkalommal rosszul ért hozzá. Hátul sem volt haszontalan, 2-2 szerelés és labdaszerzés került fel a neve mellé.

A magyarok közül más nem is végzett 7 fölött, a második legjobb Gera Zoltán lett, aki 6,82-t kapott. A veterán középpályás 3 kulcspasszal segítette a magyar válogatottat, de sokat volt játékban: 87-szer ért labdához, nyert két fejpárbajt, 77 passzát minimálisan 80 százalék alatti pontossággal tudta le. Volt 2 beadása és 10 hosszú passza is, ezekből 5 lett jó a címzettnek. A védőket 3 szerelésével, 1-1 labdaszerzésével és tisztázásával segítette.

Egyetlen játékosunk vitt véghez 100-nál is több passzt, méghozzá Kádár Tamás, aki 6,51-es értékeléssel gazdagodott. 101 kísérletének csaknem 90 százaléka (!) sikeres volt, ez már-már Toni Kroos-magasság. Nyolc hosszú átadását 4 alkalommal vehette le a társ. Mindennek – és 3 tisztázásának – tetejébe sokat rohant előre, 2 lövés és 2 csel is a nevéhez fűződik.

Ki lehet még emelni a két középhátvédet, Juhász Rolandot és Guzmics Richárdot is. 78 és 88 passzukból 87, illetve 92 százalék volt pontos, ketten együtt 19 magas átadást adtak, amiből 10-zel célt is értek. A Videoton védője 1 szerelés, 2 labdaszerzés és 4 tisztázás mellett 3 fejpárbajt nyerve 6,5-öt kapott; míg lengyelországi légiósunk adott egy kulcspasszt és 2 létfontosságú blokkot is bemutatott. Szépen feltöltötte a statisztikai lapját, hiszen 2 szerelés, 2 labdaszerzés és 2 tisztázás is oda került – nem csoda, hogy a 6,62-t kapó Guzmics mellett nemigen éltek meg az izlandi támadók.

A leggyengébb teljesítmény Király Gábor nevéhez fűződik, akinek sorsát ilyen szempontból megpecsételte az izlandi tizenegyest megelőző kiejtett labda. Ő 5,28-at kapott a WhoScoredtól.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik