EB 2016

Csoporthajrá – ezért játszanak ma este a csapatok

Az A jelű négyesben a franciák már biztos továbbjutók, de minden válogatottnak van miért küzdenie.

Ma este elkezdődik az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik, mindent eldöntő fordulója. A csoportonkénti három lehetséges továbbjutónak köszönhetően matematikailag egyetlen válogatott sem búcsúzott még a kontinensviadaltól, ez azonban órákon belül változni fog. Az A jelű négyesben a kvartett első és utolsó két helyezettje játszik egymással ma este, hiszen Svájc-Franciaország és Románia-Albánia mérkőzéseket rendeznek.

A hat pontos házigazda franciák már biztos továbbjutóként várhatják a kört, azonban ha a négy pontos Svájc ellen kikapnak, bukják a csoportelsőséget. Lichtsteinerék is lehetnek tehát még csoportelsők, viszont egy vereség, és egy román győzelem esetén akár a harmadik helyre is visszacsúszhatnak – amennyiben egy gólnál nagyobb különbséggel zárul legalább az egyik találkozó. Egy békés döntetlennel viszont a franciák elsősége és Svájc második helye, ezáltal biztos továbbjutása is biztosítva lenne – mi arra tippelünk, egyik csapat sem szakad majd meg a győzelemért.

Az eddig egy egységet gyűjtő románok ugyan bízhatnak még a második helyben, de ez nem csak rajtuk múlik – a román-albán igazi tétje tehát a harmadik hely megszerzése. Egy győzelemmel keleti szomszédaink jó pozícióba kerülnének a továbbjutás szempontjából, ugyanis ha Svájc pontot szerez, négy ponttal még akkor is reális esélyük lenne a legjobb négy csoportharmadik között végezni. Albániáról ugyanez nem mondható el, a pont nélkül álló együttesnek egy győzelemmel is óriási szerencsére lenne szüksége ahhoz, hogy a 16 közé jusson. Egy döntetlen viszont itt mindkét csapat számára haszontalan lenne, ezért vélhetően győzelemre fognak játszani a csapatok.

Olvasói sztorik