EB 2016

Ilyenért egy Európa-bajnokságon nem szabadna tizenegyest adni

Gyarmati András úgy érzi, taktikailag nagyon rendben volt a magyar csapat Izland ellen.

Nagyon fontos pontot szerzett egy 88. percben esett öngóllal a magyar válogatott a gyakorlatilag egy ajándéktizenegyessel szinte végig vezető Izland ellen az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, A-licences edző értékelte.

Ragyogó taktikát választott a magyar csapat. Igen ám, de az izlandiak is szinte ugyanazt játszották, középre visszaálltak, és várták, hogy a magyar csapat hibázzon. Sajnos sok volt a játékban a hiba, az pedig nem tetszett, hogy amikor mehettünk volna előre, akkor visszaforgattuk a labdát. Izland kielemezte, hogy melyik magyar játékoshoz kell közelebb helyezkedni, így Gera szorosabb emberfogást kapott. Ő egy kicsit mérsékeltebb teljesítményt is nyújtott, mint máskor szokott, többet hibázott, ami nem jellemző rá. Azt tartom, hogy a labdaszerző játékos mindig lépjen be a játékba, Nagy Ádám viszont nem nagyon tette ezt meg, inkább visszafogatta a labdákat. Viszont amikor belépett a játékba, akkor ragyogóan tette azt, és mindig veszélyes helyzet alakult ki. Ha visszaemlékszünk, a gól előtt is ugyanez volt. Ezzel még inkább veszélyesebb helyzeteket tudtunk volna kialakítani, és hiányoltam kicsit az átlövéseket is. Izland talált egy gólt, így a döntetlen reális – a mieink nem adták fel, a csapategység, a fegyelem meghozta gyümölcsét. Ha még nagyobb nyomás alá tudjuk helyezni az ellenfelet, akkor akár a győzelem is meglehetett volna.

A tizenegyes után sem törtünk meg, mentálisan nagyon erős ez a csapat. Tudtuk, hogy a bekapott gól ellenére is van esélyünk nyerni. Féltem ettől a meccstől, hiszen az a kivárásos játék, amit Izland játszik, az gyakorlatilag egy öngyilkosjáték. De a selejtezők során is több riválist legyőzött ezzel a semmitmondó játékkal, és kijutott az Eb-re. A mostani csapatunk viszont mentálisan nagyon rendben van: a tizenegyes egyáltalán nem volt az, ilyet egy Európa-bajnokságon nem lehet befújni. Viszont felálltunk belőle, és ha hamarabb bevállalja a beindulásokat Nagy Ádám, akkor akár a győzelem is meglehetett volna. Taktikailag nagyon fegyelmezett volt az együttes, nem adta fel az utolsó percig sem, ragyogó volt a taktikai választás, minden elismerésem a csapatnak!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik