EB 2016

Három belga gól a defenzív írek ellen

Meglepően védekező taktikát választott Írország, így simán kikapott Belgiumtól az Eb-n.

Európa-bajnokság, E-csoport, 2. forduló

Belgium–Írország 3-0 (0-0)
Nouveau Stade de Bordeaux, játékvezető: Cüneyt Cakir (török)
Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Dembélé (Nainggolan, 57.) – Carrasco (Mertens, 64.), De Bruyne, Hazard – R. Lukaku (Benteke, 82.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Írország: Randolph – Coleman, O’Shea, Clark, Ward – Hendrick, Whelan, McCarthy (McClean, 62.), Brady – Hoolahan (McGeady, 72.), Long (Keane, 79.). Szövetségi kapitány: Martin O’Neill
Gólszerzők: Lukaku (48., 70.), Witsel (61.)

Az állás:

1. Olaszország 6 pont
2. Belgium 3
3. Svédország 1 (1-2)
4. Írország 1 (1-4)

Belgium és Írország csatája nyitotta az Európa-bajnoki csoportkör második fordulójának szombati játéknapját. Az írek egy döntetlennel, a belgák pedig az olaszok elleni vereséggel kezdték a tornát.

Az ötödik percben Randolph ölelt magához egy erőteljes beadást, ez volt az első momentum, ami lázba hozta a lelkes publikumot. Igen komoly belga fölénnyel indult a meccs: az első negyed órában 75 százalékban volt náluk a labda. A huszadik percben Hazard törhette volna fel az ír védelmet, de jó helyzetből fölé lőtt. A 25. percben leshelyzet után lőttek gólt a belgák, de a játékvezető – helyesen – nem adta meg a találatot.

Gyakorlatilag a tizenhatos előterében passzolgattak a pirosmezesek, de nem tudtak mit kezdeni a hat-hét emberrel záró ír védelemmel. Olyannyira, hogy amikor már a labda centikkel volt a góltól, akkor is odaért egy ír védő: egy szöglet utáni Alderweireld-fejesnél a gólvonalról tisztáztak. Nem esett gól az első 45 percben.

Bátrabban kezdtek az írek a második félidőben: a belga kapu előtt pattogott a labda, majd egy labdavesztést követően jött a kontra, amit Romelu Lukaku váltott gólra (1-0). Nem sokkal később egy jobb oldali beadásra Axel Witsel robbant be kiváló ütemben, és a hálóba fejelt (2-0) – Randolph még beleért, de ez sem segített az egyre fáradó íreken. Tíz perccel később dőlt el végérvényesen: újabb belga kontra végén Lukaku kapott labdát a tizenegyespont környékén, lekezelte azt, majd kilőtte a rövid alsót (3-0).

Gyakorlatilag a belga csapat felőrölte ellenfelét, így magabiztos sikerrel lépett egyet a továbbjutás felé.

Olvasói sztorik