EB 2016

A címvédő lesimázta Törökországot

A spanyol válogatott 3-0-ra nyert, és biztosan továbbjutott csoportjából.
Európa-bajnokság, D-csoport, 2. forduló
Spanyolország–Törökország 3-0 (2-0)
Nizza, Játékvezető: Mazics (szerb)
Spanyolország: De Gea – Juanfran, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba (Azpilicueta, 81.) – Fabregas (Koke, 71.), Busquets, Iniesta – David Silva (Soriano, 64.), Morata, Nolito.
Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.
Törökország: Babacan – Gönül, Topal, Balta, Erkin – Tufan, Inan (Malli, 70.), Özyakup (Sahan, 62.) – Calhanoglu (Sahin, a szünetben), Yilmaz, Turan.
Szövetségi kapitány: Fatih Terim.
Gólszerzők: Morata (34., 48.), Nolito (37.)

Spanyolország-Törökország találkozóval zárult az Európa-bajnokság D-csoportjának második fordulója. A mérkőzés nagy iramban kezdődött, a 6. percben Morata veszélyeztetett távolról, de a török hálóőr a helyén volt, és szögletre tolta a rövid alsóba tartó lövést.

A kezdeti kapkodás után a címvédő spanyolok kezdték átvenné a játék irányítását, a 11. percben Jordi Alba úszott meg a baloldalon, éles beadása egy török bekkről a kapufára pattant. A szöglet után Piquére nem figyeltek, így szabadon fejelhetett, de nem találta el a kaput. Nagy helyzetet úszott meg Törökország. Az első török próbálkozásra a 24. percig kellett várni: Calhanoglu 25 méteres lövése jócskán elkerülte a kaput. Három minutummal később ismét a Leverkusen középpályása került a középpontba, a török játékos azonban ezúttal szabadrúgásból tévesztett célt.

A 29. percben már ismét a török kapu forgott veszélyben, Nolito 19 méterről tekert, de ívelése centikkel mellé ment. Két perccel később Morata került nagy helyzetbe, de a szélről érkező beadást 11 méterről csúnyán mellépörgette. A 34. percben már nem bírta a spanyol nyomást a török együttes, Morata javította előző hibáját: Nolito tökéletes beadását Morato gyönyörűen stukkolta a hosszúba 6 méterről. (1-0)

Nem kellett sokat várni a második spanyol találatra: Nolito a gólpassza után a 37. percben gólt is szerzett, Fabregas ívelését az egyik török védő próbálta hazafelé fejelni, de a Celta Vigo szélsője lecsapott a játékszerre, és 7 méterről okosan kilőtte a hosszú alsó sarkot. (2-0)

A második játékrészben ott folytatta a címvédő, ahol az elsőben abbahagyta. A 48. percben Iniesta a leshatáron ugratta ki Jordi Albát, aki nagyon önzetlenül a középen üresen érkező Morata elé tálalt, a támadónak közelről szinte csak az üres kapuba kellett pofoznia a labdát. A török védelem csak elaléltan figyelte az eseményeket. (3-0)

A harmadik találat után a spanyolok kicsit megnyugodtak, a törökök pedig felélénkültek, előbb Yilmaz lövése kerülte el a kaput, majd Arda Turan lövésébe lépett bele Piqué. A 60. percben aztán ismét Spanyolország veszélyeztetett, David Silva kétszer is nagy helyzetbe került, de előbb blokkolták közeli próbálkozást, majd mellé tüzelt. A 69. minutumban a csereként beálló Soriano bombázott kapura, Babacan azonban kiszedte a lövést bal alsóból.

A spanyol válogatott a találkozó egészében fölényben futballozott, és a remek játék mellett remekül használta ki lehetőségeit, amelyek a török védelem hibáiból adódtak. A törökök semmit nem mutattak, igazi helyzetig sem jutottak el, De Geának nem akadt védeni valója.

Az utolsó negyedórára teljesen leült a meccs, több gól már nem is esett, így a címvédő spanyol az Eb eddigi legnagyobb különbségű győzelmével biztosan továbbjutottak a D-csoportból.

– A spanyolok már a meccs legelején elkezdték uralni a játékot, és hozták a rengeteg passzos játékukat. A törökök ehhez nagyon jól asszisztáltak, és egy olyan mérkőzés kerekedett belőle, mintha előre feladták volna – kezdte értékelését Hajszán Gyula, a Rába ETO korábbi válogatott támadója, a Rangadó.hu szakértője. – A spanyolok számára a második félidő egy gyakorló edzés lett, készülhettek a következő mérkőzésekre. Nem tudom, hogy a törökök mit akarnak ezzel a játékkal, szerintem ez a csehek ellen is kevés lesz. Az összecsapáson az volt a legnagyobb kérdés, hogy Spanyolország mikor szerzi az első gólt, mert abban a pillanatban el is dőlt a meccs. A török válogatottban semmiféle átütőerő nem volt, számomra megdöbbentő volt a gyenge teljesítményük.

Olvasói sztorik