EB 2016

Hajrában lőtt góllal nyertek az olaszok a svédek ellen

A 80 percig unalomba fulladó találkozó a végére felpörgött, Éder gólja pedig három pontot és továbbjutást ért Olaszországnak.
Európa-bajnokság, E-csoport, 2. forduló
Olaszország-Svédország 1-0 (0-0)
Toulouse, 29 600 néző. Játékvezető: Kassai (magyar)
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, De Rossi (Thiago Motta, 74.), Giaccherini, Florenzi (Sturaro, 85.) – Éder, Pellé (Zaza, 60.). Szövetségi kapitány: Antonio Conte.
Svédország: Isaksson – Johansson, Lindelöf, Granqvist, Olsson – Larsson, Ekdal (Lewicki, 79.), Källström, Forsberg (Durmaz, 79.) – Guidetti (Berg, 85.), Ibrahimović. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén.
Gólszerzők: Éder (88.)

Az első fordulóban a belgákat legyőző Olaszország és az írekkel ikszelő Svédország csapott össze az Európa-bajnokság pénteki játéknapjának első mérkőzésén. Az olaszok tétmeccsen még nem kaptak ki Antonio Conte irányítása alatt, azonban minden talján szurkolóban élénken él Ibrahimovic végül olasz kiesést érő csodagólja a 2004-es kontinenstornáról…

A mérkőzés első percétől kezdve érezhető volt, hogy az olaszoknak nem rossz eredmény a gól nélküli döntetlen. Bár Conte néha igencsak morcosan nézett a pálya szélén, játékosai egyáltalán nem jeleskedtek gólhelyzetek kialakításában – egyetlen árva lövéssel zárták az első játékrészt, ezt Isaksson könnyedén fogta. A mezőnyfölényben játszó svédek ugyanakkor képtelenek voltak feltörni az Azzurrik védelmét: bár Ibrahimovic folyamatos veszélyt jelentett a tizenhatoson belül, helyzetbe ő sem került, Bonucciék nagyon őrizték a világklasszis csatárt. Az egyetlen igazi helyzet Guidetti előtt adódott, Ibrahimovic indítása után Larsson tökéletesen készítette le neki a labdát, de 20 méterről leadott lövése méterekkel a kapu fölött hagyta el a játékteret, megkoronázva ezzel az Eb alighanem leggyengébb negyvenöt percét.

A második félidő jó tempóban, egy mellészálló Pellé-lövéssel kezdődött, de a mérkőzés hamarosan visszatért a jól megszokott medrébe, Conte pedig jutalomból lecserélte támadóját. A 70. perchez közelítve az olaszok több veszélyes beadással is próbálkoztak, de Isaksson és a svéd védelem a helyén volt, a túloldalon pedig Ibrahimovic egy mindenki más előtt elsuhanó beadás után a svédek legnagyobb helyzetét kihagyva, a kapu torkából vétette el a célt, igaz, a partjelző már beintette a lest. Az első igazi gólhelyzet Parolo előtt adódott a 83. percben, de Giaccherini beadása után a keresztlécre fejelt a középpályás.

A 88. percben viszont összejött a gól az olaszoknak: Zaza visszafejelt labdája után Éder középre húzott, és a tizenhatos vonaláról védhetetlenül kilőtte a kapu jobb oldalát (1-0). Egy perccel később Candreva dönthette volna el végleg a találkozót, de Isaksson nagy bravúrral védte próbálkozását. A 94. percben Granqvist még nagyot esett a büntetőterületen belül, de Kassai továbbot intett, így Olaszország megnyerte a találkozót, és továbbjutott a csoportból, míg a két meccs alatt egyetlen kapura tartó lövést sem produkáló Svédország nagyon nehéz helyzetbe került.


A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Szurgent Lajos, a Budapest Honvéd korábbi kiváló játékosa értékelte:

– A mérkőzés egy barátságos találkozóhoz hasonlított, érezhető volt, hogy a 0-0 tulajdonképpen egyik válogatottnak sem rossz eredmény. Az olaszok teljesen kivették Ibrahimovicot a játékból, és különösen a meccs hajrájában többet tettek a győzelemért, mint a semmit sem mutató svédek, és így mondhatjuk, hogy megérdemelték azt. Ezzel ők továbbjutottak, Svédország viszont szinte lehetetlen helyzetbe került, Belgium ellen kell majd nyernie, amire az eddigi játékuk alapján nincs sok esélyük.

Olvasói sztorik