EB 2016

Lewandowski gödörben? Vagy csak rossz napja volt? Ukrajna ellen kiderül

A Bayern csatára kétszer próbálkozott az Eb-n, egyszer sem talált kaput. A Rangadónak Mitrovits Miklós elemezte Lewandowski eddigi teljesítményét.

Lengyelország eddig veretlenül menetel a franciaországi Európa-bajnokságon, miután 1-0-ra legyőzte Észak-Írországot, majd gól nélküli döntetlent ért el Németország ellen. Az eredményekkel önmagában nem is lenne probléma, viszont feltűnő volt a két találkozó alatt Robert Lewandowski inaktivitása. A lengyelek támadójának az első csoportmérkőzésen nulla próbálkozása volt, míg a csütörtöki második fellépésén kétszer lőtt, de egyszer sem talált kaput. Mind ez annak fényében elég váratlan, hogy 30 találattal végzett a Bundesliga góllövőlistájának élén. A csatár jelenlegi formáját Mitrovits Miklóssal, az ekstraklasa.hu főszerkesztőjével próbáltuk megfejteni.

– Az első meccsen mutatott teljesítményére könnyebben találhatunk magyarázatot, hiszen tizenegy emberrel védekezett Észak-Írország, és ezáltal egész más szerepkörben is játszott a csatár. Blaszczykowskira, Milikre, és Kapustkára játszották ki az akciókat a fehérmezesek. Lengyelországban mindenki azt mondta, hogy ez egy óriási győzelem, függetlenül attól, hogy Lewandowski rúgott-e kapura, vagy nem. Rengeteg embert lekötött a jelenlétével, nagyon figyeltek rá, és egy betömörülő védelem ellen egyébként sem könnyű játszani. A lengyel közvélemény azonban egyáltalán nem fogta fel tragédiaként, hogy nulla próbálkozással hozta le a meccset. Azt emelték ki, hogy végre az Eb-n nyert a csapat, méghozzá egy olyan típusú meccsen, amelyen máskor nem sikerült – kezdte az értékelést a lengyel foci szerelmese, majd a Németország elleni összecsapásra is kitért.

– A németek viszont már nem csak a védekezésre koncentráltak csütörtökön, mégis Milik előtt adódott két óriási helyzet. Rossz napot fogtak ki a lengyel csatárok, így Lewandowski is, akit nagyon jól ismernek a németek, így ez még jobban korlátozta a lehetőségeit. A magam részéről bízom benne, hogy Lewáék megtalálják a góllövő cipőjüket, hiszen a selejtezők alatt Milikkel ketten 19 gólt lőttek, ami egy kiemelkedő teljesítmény volt – magyarázta Mitrovits.

– Nem kell levonni messzemenő következtetéseket ezután a két meccs után Lewandowski formáját illetően, és ahogy a lengyel szakértőket hallgattam, ők sem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget. Az ukránok ellen akár már ki is jöhet neki a lépés, hiszen nem egy acélerős válogatottról beszélünk, talán a következő alkalommal áttörik a gát a Bayern támadójánál. Nincs is már nyomás a lengyeleken, hiszen ahhoz, hogy kiessenek, Észak-Írországnak le kell győznie Németországot, amire nagyon kicsi esély van.

Minden eshetőségre fel kell azonban készülnie Adam Nawalkának, a lengyel válogatott szövetségi kapitányának, hiszen a kérdés az, hogy ha továbbra sem találja a megfelelő formáját Lewandowski, tudják-e őt valakivel pótolni?

– Három csatárt vitt ki Nawalka. Stepinski a harmadik, a Ruch Chorzow tehetséges játékosa 14 gólt szerzett az előző idényben, és még a belső lengyel piacon is 1.5 millió eurót akart érte adni a Lech Poznan és a Legia. Azt azonban nem tudom elképzelni, hogy ha továbbra is rossz formában fog Lewandowski játszani, akkor kezdőként kapna lehetőséget a Ruch támadója. Csereként beállva ad neki lehetőséget csak szerintem a lengyel szövetségi kapitány, a „60. percben beugró” szerep várhat rá – zárta elemzését az ekstraklasa.hu főszerkesztője.

Lengyelország a következő mérkőzését kedden játssza Ukrajna ellen, a C-csoport záró fordulójában.

Olvasói sztorik